Kirkonmiehet ovat opettaneet kristinuskoa Suomessa noin tuhat vuotta, mutta nyt voit saada asiasta tietoa muutamassa tunnissa enemmän tietoa kuin mitä papit ovat kertoneet tuhannessa vuodessa! Aloita näiden sivujen lukeminen siitä, mitä on
Jumalan Palvelus, noin yleensä!Jumalan palvotaan (proskinevo) ja palvellaan (latrevo) 24h/vrk!
Tjänare!
Osmo Pöysti: JUMALANPALVELUS
Copyright ©: Osmo Pöysti
2003-2010
Päivitetty: 2010-11-19
Ihmiset on totutettu ajatukseen, että jumalanpalvelus kestää noin tunnin. Ensin on viisitoista minuuttia ylistyslauluja, sitten saarna, ja lopuksi vähän rukousta ja sitten kerätään rahaa ja sieluja. Mitähän Jumala senkaltaisesta kunnianosoituksesta ajattelee?
Aukaistaan Raamattu sieltä Vuorisaarnan kohdalta. Ensin selitetään muutamia perusasioita ja sitten Jeesus kehottaa olemaan täydellisiä, "niinkuin teidän taivaallinen Isänne täydellinen on", kts. Matt 5:48. Jumalan palveleminen voi alkaa vasta sen jälkeen, kun omat asiat on saatu siedettävään kuntoon. Jatko alkaakin sitten varoituksella:
Kavahtakaa, ettette harjoita vanhurskauttanne ihmisten nähden, että he teitä katselisivat; muutoin ette saa palkkaa Isältänne, joka on taivaissa. (Matt 6:1)
Pannaan kuitenkin merkille, että palvelemisesta tulee palkka. Varsinainen kysymys on, kuka sen maksaa. Jatketaan:
Sentähden, kun annat almuja, älä soitata torvea edelläsi, niinkuin ulkokullatut tekevät synagoogissa ja kaduilla saadakseen ylistystä ihmisiltä. Totisesti minä sanon teille: he ovat saaneet palkkansa. Vaan kun sinä almua annat, älköön vasen kätesi tietäkö, mitä oikea kätesi tekee, että almusi olisi salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle. (Matt 6:2-4)
Ei tässä ole kysymys pelkästään almujen jakamisesta, vaan vanhurskaudesta yleensä. Juutalaisuudessa oli vain käynyt niin, että täydellisyyttä mitattiin köyhien auttamiseen osoitetuilla mahtipontisilla eleillä. Kokonaiskuvan saamiseksi luetaan sitä ennen ne lauseet, jotka esittävät marssijärjestyksen:
Vaan kun sinä almua annat, älköön vasen kätesi tietäkö, mitä… (Kts. Matt 6:3)
Ja kun rukoilette, älkää olko niinkuin ulkokullatut; sillä he… (Kts. Matt 6:5)
Ja kun paastoatte, älkää olko synkännäköisiä niin kuin… (Kts. Matt 6:16)
Kreikankielisessä lähdetekstissä käytetty dikeosíni tarkoittaa vanhurskautta ja oikeudenmukaisuutta. Sana eleimosíni tarkoittaa sääliä, armahtavaisuutta, laupeutta, laupeudentekoa, almua, hyväntekeväisyyttä ja lahjaa:
Kavahtakaa, ettette harjoita vanhurskauttanne (tin dikeosinínin) ihmisten nähden, että he teitä katselisivat; muutoin ette saa palkkaa Isältänne, joka on taivaissa. Sentähden, kun annat almuja (pojis eleimosínin), älä soitata torvea edelläsi, niinkuin ulkokullatut tekevät synagoogissa ja kaduilla saadakseen ylistystä ihmisiltä. Totisesti minä sanon teille: he ovat saaneet palkkansa. Vaan kun sinä almua annat (Sou de poiountos eleimosínin), älköön vasen kätesi tietäkö, mitä oikea kätesi tekee, että almusi (sou i eleimosíni) olisi salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle. (Matt 6:1-4)
Juutalaisuudessa vanhurskaus ja almut olivat melkein synonyymejä niin, että se, joka antoi almuja, oli "tsadik", eräänlainen pyhimys, vaikka monet ymmärsivätkin, että almuilla ostettu pyhimyksen sädekehä oli hiukkasen huvittava tulkinta laupeudesta, varsinkin silloin, kun almunantaja ei muuten osoittanut myötätuntoa ja sääliä muita ihmisiä kohtaan. Myöhemmin Jeesus sanoikin:
Voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, te ulkokullatut, kun te annatte kymmenykset mintuista ja tilleistä ja kuminoista, mutta jätätte sikseen sen, mikä laissa on tärkeintä: oikeuden (tin krisin) ja laupeuden (to eleos) ja uskollisuuden (tin pistin - uskon)! Näitä tulisi noudattaa, eikä noitakaan sikseen jättää. (Matt 23:23)
Ennen seuraavaan vaiheeseen, rukoustaisteluun ryhtymistä, pitää Jumalan palvelijan olla vanhurskas, "tsadik". Tästä Jeesus oli juuri vähän aikaisemmin sanonut Vuorisaarnassa näin:
Sentähden, jos tuot lahjaasi alttarille ja siellä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi siihen alttarin eteen, ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa, ja tule sitten uhraamaan lahjasi. (Matt 5:23-24)
Rukous on kuin häähuoneeseen (hebr. "chuppah") menemistä. Kreikan "tameion" tarkoittaa rakennuksen sisäosissa olevaa huonetta, kammiota:
Ja kun rukoilette, älkää olko niinkuin ulkokullatut; sillä he mielellään seisovat ja rukoilevat synagoogissa ja katujen kulmissa, että ihmiset heidät näkisivät. Totisesti minä sanon teille: he ovat saaneet palkkansa. Vaan sinä, kun rukoilet, mene kammioosi (eis to tameion sou) ja sulje ovesi ja rukoile Isääsi, joka on salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle. (Matt 6:5-6)
Jeesuksen opetus uskovien yhteisistä rukouksista lienee tuttu:
Ja kun rukoilette, niin älkää tyhjiä hokeko niinkuin pakanat, jotka luulevat, että heitä heidän monisanaisuutensa tähden kuullaan. Älkää siis olko heidän kaltaisiaan; sillä teidän Isänne kyllä tietää, mitä te tarvitsette, ennenkuin häneltä anottekaan.
Rukoilkaa siis te näin: Isä meidän, joka olet taivaissa! Pyhitetty olkoon sinun nimesi; tulkoon sinun valtakuntasi; tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niinkuin taivaassa; anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme; ja anna meille meidän velkamme anteeksi, niinkuin mekin annamme anteeksi meidän velallisillemme; äläkä saata meitä kiusaukseen; vaan päästä meidät pahasta, [sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Amen.]
Sillä jos te annatte anteeksi ihmisille heidän rikkomuksensa, niin teidän taivaallinen Isänne myös antaa teille anteeksi; mutta jos te ette anna ihmisille anteeksi, niin ei myöskään teidän Isänne anna anteeksi teidän rikkomuksianne. (Matt 6:7-15)
Jeesus tulee noutamaan morsiantaan "pasuunansoiton päivänä" taivaallisiin häihin. Mutta joskus uskovan on päästävä Isän Jumalan eteen pikaisesti, tärkeissä ratkaisuissa tai uhkaavissa tilanteissa:
Ja kun paastoatte, älkää olko synkännäköisiä niinkuin ulkokullatut; sillä he tekevät kasvonsa surkeiksi, että ihmiset näkisivät heidän paastoavan. Totisesti minä sanon teille: he ovat saaneet palkkansa. Vaan kun sinä paastoat, niin voitele pääsi ja pese kasvosi, etteivät paastoamistasi näkisi ihmiset, vaan sinun Isäsi, joka on salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle. (Matt 6:16-18)
Paasto saattaa olla kovaa hengellistä taistelua, sillä paholainen ei mitenkään haluaisi uskovan lähestyvän Jumalan kirkkautta. Koska
kirjoitin paastosta jo katekismukseni sivuilla, en selosta sitä tässä uudestaan, vaan muistutan siitä vallasta, joka uskovalle on Kristuksen yhteydessä annettu. Joku aika sitten kyselin tuttaviltani ja ystäviltäni, kuka osaisi kääntää muutaman lauseen marin kielelle, mutta tehtävä tuotti vaikeuksia jopa marinkielisille sanomalehtimiehille ja kulttuurivaikuttajille, ei niinkään marin kielen sanavalintojen kuin esittämäni venäjänkielisen alkutekstin ymmärtämisen osalta. Lopulta Jumala johti minut puolet tähänastisesta maallisesta taipaleestaan - 24 vuotta - halvaantuneena maanneen veljen luo. Mutta sen lisäksi, ettei hänelle parin kotimaisen kielen ymmärtäminen tuottanut vaikeuksia, hän oli päässyt nauttimaan muutenkin "kadotetun elämän onnesta". Se oli niitä tilaisuuksia, jossa paikallinen pastori ja Pöystin Osmo istuivat hiljaa kuuntelemassa Jumalan miehen puhetta. Tietysti rukoilemme hänen kanssaan, että Herra nostaisi hänet pystyyn, mutta jo nyt monet käyvät tuossa syrjäisessä marikylässä kyselemässä Jumalan tahtoa. Juri-veli käyttää valtavaa valtaa jo nyt, sillä Herra toteuttaa palvelijansa sanan. Herra vahvistakoon hänen telttamajansa ja tehköön avaraksi sen sijan.
Jumalan kärsivä palvelija
Juutalaiset odottivat kuningasta, mutta ennustuksia Jumalan kärsivästä palvelijasta he eivät ottaneet kuuleviin korviinsakaan. Meille on käynyt vähän samalla lailla. Olemme tuskin huomanneet että sanat kärsimys, kärsiä jne koskevat myös meitä. Tämä on Kolossalaiskirjeestä:
Pukeutukaa siis te, jotka olette Jumalan valituita, pyhiä ja rakkaita, sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, sävyisyyteen, pitkämielisyyteen, kärsikää toinen toistanne ja antakaa toisillenne anteeksi, jos kenellä on moitetta toista vastaan. Niinkuin Herrakin on antanut teille anteeksi, niin myös te antakaa. Mutta kaiken tämän lisäksi pukeutukaa rakkauteen, mikä on täydellisyyden side. (Kol 3:12-14)
Merkkijono "kärsi" esiintyy Uuden Testamentin vm-38 sivuilla 153 kertaa. Montako tuli mieleen? Milloin pastorisi puhui kärsimyksistä viimeeksi, vai sanoiko hän, että jos sellaisia tulee, niin katsotaan sitten? Vai pitäisikö meidän hypätä suoraan taivaisiin, ja sanoa, ettemme me uskovat tänne mihinkään vaivan aikaan jää?
On perin inhimillistä vältellä kaikkea, mistä saattaa tulla hankaluuksia tai muuta vaivaa. Jumalan ohje kuitenkin on ottaa kärsimykset tyynesti vastaan. Ensimmäisessä Tessalonikalaiskirjeessä Paavali tosin käskee uskovien lohduttaa toisiaan sillä, että meidät temmataan yläilmoihin ennen vaivan aikaa, kts. 1.Tess 4:13-18 ja 5:1-11. Mutta tätä lohdutusta Thessalonikin kristityt tarvitsivat aivan toisesta syystä. Joku oli väittänyt ylösnousemuksen jo tapahtuneen ja veljet luulivat jääneensä vaivan aikaan, sillä heitä vainottiin. Lohdutuksen tarkoitus oli vain tyynnytellä vääristä luuloista syntynyttä paniikkia.
Vanhan Testamentin sanoma Jumalan kärsivästä palvelijasta Jesajan luvussa 63 on niin selvä kuva Jeesuksesta, etteivät rabbinistiset juutalaiset vieläkään voi tehdä juuri muuta kuin vaieta koko tekstistä. Kristikunnassa on käynyt suurin piirtein samoin. Kirkonmiehet liittolaisineen puhuvat kyllä suvaitsevaisuudesta, mutta heidän tapanaan on osoittaa suvaitsevaisuutta vain pahan palvelijoille, heidän uhriensa kohtalosta välittämättä.
Kärsimyksien vältteleminen tuntuu luonnolliselta jos mukavuudenhalu on elämisen päämäärä. En minä mukavuutta vastusta, ei sinne päinkään, mutta tie mukavuuteen kulkee ei suinkaan vaikeuksien välttelyn, vaan ristin kautta. Mukavuudenhalulla ei pitkälle päästä, mutta Ristin tien kulkijat voittavat kuoleman.
Leveet eväät
Muistanet tarinan pojasta, jolla oli leveet eväät: viisi leipää ja kaksi kalaa. Poika oli tullut kuuntelemaan Jeesusta hyvin varustautuneena, mutta monilla muilla kuulijoilla oli nälkä. Poika oli valmis jakamaan, eväänsä, mutta Jeesuksen lähimmät miehet olivat sitä mieltä, että pojan eväistä ei 5000 miestä paljon kostu.
Nikolaiittain harhaopin varassa toimivat kirkkoherrat tukijoukkoineen tekevät jatkuvasti samoin, kuin ne Jeesuksen opetuslapset, jotka estivät poikaa jakamasta eväitään kokousväen kanssa. Tarinan opetus onkin siinä, että Jeesus - nikolaiittojen tahdon vastaisesti - otti pojan eväät ja siunasi ne. Silloin ne riittivät kaikille.
Palveleminen ja palvonta
Jumalan palveluksessa on kaksi osaa: Palvonta (ylistys) ja Palveleminen (työ). Mutta yllätys, yllätys! Kumpikaan näistä asioista ei sisällä minkäänlaista kulttia. Kultit kuuluvat uskontojen piiriin, eikä kirkollinen kultti ole mikään poikkeus. Kirkollista kulttia tosin nimitetään jumalanpalvelukseksi, mutta se on sitä samaa hämärämiesten puuhaa, kuin muutkin uskonnot. Jumalaa palvellaan "Hengessä ja Totuudessa".
Uskonto ei ole kristinuskoa, mutta ei se ole politiikkaakaan. Mitä se sitten on? Tekstissä
Uskonto tarkastellaan kaikkia ideologioita samalta lähtöviivalta.Kristinuskoa sanotaan laulavaksi uskonnoksi. Vaikka sanonta ei ole tarkka, siinä on vähän tottakin, se toinen puoli. Mutta entä se toinen? Teksti
Maailman parasta musiikkia on tulossa …
Aihetta JUMALANPALVELUS käsitellään myös teksteissä:
Oikeus, armo ja uskoTotuus, Rakkaus ja Elämä
Pitääkö Jumalaa palvella? Kuka saa palvella Jumalaa? Mutta miksi pitäisi palvella Jumalaa? Ohjeita Jumalan palvelijoilleLaajempi esitys asiasta sisältyy
UUTEEN KATEKISMUKSEEN.Takaisin
Osmon kotisivulle