Uudestisyntymisestä on kysymys

(Siirretty tähän sivulta KIRJEET)

op/2013-03-29

 

Pentinpäivänä olimme missäpäs muualla kuin Pentin luona. Vanhalle saarnaajalle tulee vielä se RV-lehti, joka ennen tunnettiin nimellä Ristin voitto. Pääkirjoitussivulla oli iso artikkeli, jossa Tampereen baptistiyhdyskunnan saarnaaja Lohikko hyökkää "fundamentalisteja" vastaan. "Mutta eikös se Lohikko tullut ihan oikeasti uskoon silloin hippiherätyksen aikana?", muisteli joku, johon toinen, että vielä parikymmentä vuotta sitten se samainen Ristin voitto kirjoitti siitä, että seurakuntiin lappaa putkena "täysin uudestisyntymättömiä ihmisiä".

Ylivainion aikana helluntaiseurakuntiin oli vielä tulijoita. Ihmeet vetivät puoleensa samoin kuin Jeesuksen päivinä, mutta Jeesus ohjasi keskustelun heti ihmeistä uudestisyntymiseen:

Mutta oli mies, fariseusten joukosta, nimeltä Nikodeemus, juutalaisten hallitusmiehiä. Hän tuli Jeesuksen tykö yöllä ja sanoi hänelle: "Rabbi, me tiedämme, että sinun opettajaksi tulemisesi on Jumalasta, sillä ei kukaan voi tehdä niitä tunnustekoja, joita sinä teet, ellei Jumala ole hänen kanssansa."
Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa". (Joh 3:1-3)

Hippiherätyksen aikana koko ajatus uudestisyntymisestä pantiin lekkeriksi. Ihmisille selitettiin, että kun he ovat rukoilleet "syntisen rukouksen" ja "ottaneet vastaan Jeesuksen henkilökohtaisena pelastajanaan" he ovat uudestisyntyneitä ja menevät taivaaseen.

Niitä, jotka hippiherätyksen väärällä evankeliumilla petettiin, käytetään tänä päivänä häikäilemättömästi hyväksi. Heidät on valjastettu vetämään Antikristuksen rattaita. He hyökkäävät raamattukristittyjä vastaan, koska he eivät ole syntyneet Jumalan sanan vaikutuksesta eivätkä tunne Jumalaa. Luulevat ehkä olevansa viisaita, kun käyttävät Jumalaan uskovasta ihmisestä vieraskielistä sanaa "fundamentalisti".

Meissä raamattukristityissä ei luulisi olevan mitään erikoista. Muutama sekatyömies ja sukkaa kutova mummo siellä täällä. Ei kai ne meitä vihaa? Jumalaa ne vihaavat. Ne eivät halua kuulla mitään sellaisesta Jumalasta joka vihaa syntiä. Ne haluavat sellaisen taivaan, jossa saa tehdä vapaasti kaikkea syntiä. Ne haluavat hullujen paratiisiin, jossa ei ole Jumalaa. Mutta kun se peli on pelattu loppuun, he itse huutavat ja sanovat "Langetkaa meidän päällemme ja kätkekää meidät hänen kasvoiltansa, joka valtaistuimella istuu, ja Karitsan vihalta! Sillä heidän vihansa suuri päivä on tullut, ja kuka voi kestää?" (Kts. Ilm 6:16-17)

Hippiherätys tuli tunnetuksi lauseesta "Jeesus rakastaa sinua". Raamatusta kyseistä lausetta ei löydy, sillä se, joka armahtaa syntisen, on Jumalalle kauhistus. Ei tuomari voi laista poiketa. Jeesuksen piti tulla kauhistukseksi, voidakseen armahtaa sinua, eikä se tapahdu muuten kuin uskon kautta. Jopa siinä lauseessa, jolla lausetta "Jeesus rakastaa sinua" puolustellaan, tämä ehto on selvästi esillä:

Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. (Joh 3:16)

Ja teksti jatkuu:

Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi. Joka uskoo häneen, sitä ei tuomita; mutta joka ei usko, se on jo tuomittu, koska hän ei ole uskonut Jumalan ainokaisen Pojan nimeen. Mutta tämä on tuomio, että valkeus on tullut maailmaan, ja ihmiset rakastivat pimeyttä enemmän kuin valkeutta; sillä heidän tekonsa olivat pahat. Sillä jokainen, joka pahaa tekee, vihaa valkeutta eikä tule valkeuteen, ettei hänen tekojansa nuhdeltaisi. Mutta joka totuuden tekee, se tulee valkeuteen, että hänen tekonsa tulisivat julki, sillä ne ovat Jumalassa tehdyt." (Joh 3:17-21)

Jos sinä haluat päästä osalliseksi Jumalan armosta ja rakkaudesta, sinun on tultava hyvin nöyränä Jeesuksen luo, sillä "Väärämieliset ovat Herralle kauhistus, mutta nuhteettomasti vaeltaviin hän mielistyy", kts. Snl 11:20.

Amerikoista kehitetty väärä evankeliumi on laadittu niin, ettei satunnainen kulkija huomaa sen ja oikean evankeliumin eroja, paitsi ehkä siinä, että väärä evankeliumi miellyttää syntistä ihmistä enemmän kuin oikea. Vertailu saattaa jäädä jopa kokonaan suorittamatta sen takia, ettei oikeaa evankeliumia ei voi kuulla mistään; ja juuri näinhän se on ollut Suomessakin jo vuosikymmenien ajan. On palattava Raamatun tekstiin, ja yritettävä saada sieltä selvyyttä asiaan. Pietarin puhe Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeisenä helluntaina on tarkoitukseen sopiva. Se löytyy Apostolien tekojen luvusta 2.


Se, joka todistaa Jumalasta, tarvitsee Jumalan todistuksen sille, mitä hän puhuu. Jeesus teki ihmeitä, ja myös kristillinen seurakunta syntyi ennustetun ihmeen toteutumisella. Jumala lähetti Pyhän Hengen ja ihmiset alkoivat ymmärtää Jumalan puhetta kielirajoista riippumatta. Baabelin kielensekoitus päättyi. Ja sitten kuvaan astui Pietari, joka antoi ihmeeksi koetusta tapahtumasta selvityksen: "Tämä on se, josta on sanottu profeetta Jooelin kautta:

'Ja on tapahtuva viimeisinä päivinä, sanoo Jumala, että minä vuodatan Henkeni kaiken lihan päälle, ja teidän poikanne ja tyttärenne ennustavat, ja nuorukaisenne näkyjä näkevät, ja vanhuksenne unia uneksuvat. Ja myös palvelijaini ja palvelijattarieni päälle minä niinä päivinä vuodatan Henkeni, ja he ennustavat. Ja minä annan näkyä ihmeitä ylhäällä taivaalla ja merkkejä alhaalla maan päällä, verta ja tulta ja savupatsaita. aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi, ennenkuin Herran päivä tulee, se suuri ja julkinen. Ja on tapahtuva, että jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu.'"(Apt 2:17-21)

Vaikka Jerusalemin helluntaijuhlille tulleet kuulijat ovat tietoisia seitsemän viikkoa aikaisemmin tapahtuneesta Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta ja ylösnousemisesta, Pietari tuo puheessaan esiin myös sen. Eikä hän säästele sanoja eikä kaunistele asioita: "Te Israelin miehet, kuulkaa nämä sanat: Jeesuksen, Nasaretilaisen, sen miehen, josta Jumala todisti teille voimallisilla teoilla ja ihmeillä ja merkeillä, joita Jumala hänen kauttansa teki teidän keskellänne, niinkuin te itse tiedätte, hänet, joka teille luovutettiin, Jumalan ennaltamäärätyn päätöksen ja edeltätietämyksen mukaan, te laista tietämättömien miesten kätten kautta naulitsitte ristille ja tapoitte. Hänet Jumala herätti ja päästi kuoleman kivuista, niinkuin ei ollutkaan mahdollista, että kuolema olisi voinut hänet pitää. (Apt 2:22-24)"

Pietari lainaa myös Daavidin profetian sanoja samasta asiasta:

Sillä Daavid sanoo hänestä: "Minä näen alati edessäni Herran, sillä hän on minun oikealla puolellani, etten horjahtaisi. Sentähden minun sydämeni iloitsee ja kieleni riemuitsee, ja myös minun ruumiini on lepäävä toivossa; sillä sinä et hylkää minun sieluani tuonelaan etkä salli Pyhäsi nähdä katoavaisuutta. Sinä teet minulle tiettäviksi elämän tiet, sinä täytät minut ilolla kasvojesi edessä." (Apt 2:25-28)

Ylösnousseen Jeesuksen asemaa Daavidin valtaistuimen haltijana Pietari selosti näin: "Te miehet, veljet, on lupa teille rohkeasti sanoa, mitä kantaisäämme Daavidiin tulee, että hän on sekä kuollut että haudattu; onhan hänen hautansa meidän keskellämme vielä tänäkin päivänä. Koska hän nyt oli profeetta ja tiesi, että Jumala oli valalla vannoen hänelle luvannut asettavansa hänen kupeittensa hedelmän hänen valtaistuimelleen, niin hän edeltä nähden puhui Kristuksen ylösnousemuksesta, sanoen, ettei Kristus ollut jäävä hyljätyksi tuonelaan eikä hänen ruumiinsa näkevä katoavaisuutta. Tämän Jeesuksen on Jumala herättänyt, minkä todistajia me kaikki olemme. Koska hän siis on Jumalan oikean käden voimalla korotettu ja on Isältä saanut Pyhän Hengen lupauksen, on hän vuodattanut sen, minkä te nyt näette ja kuulette. Sillä ei Daavid ole astunut ylös taivaisiin, vaan hän sanoo itse:

'Herra sanoi minun Herralleni: Istu minun oikealle puolelleni, kunnes minä panen sinun vihollisesi sinun jalkojesi astinlaudaksi.'" (Kts. Apt 2:29-35)

Lopuksi Pietari sanelee pöytäkirjaan tekstin:

Varmasti tietäköön siis koko Israelin huone, että Jumala on hänet Herraksi ja Kristukseksi tehnyt, tämän Jeesuksen, jonka te ristiinnaulitsitte. (Apt 2:36)

 

Takaisin Osmon kotisivulle

 

PS: Tarkastelu jatkuu sivulla Seitsemän asiaa, joita Paholainen ei haluaisi sinun tietävän