Israelin sukupuu

Raamattu esittää kansat puina. Israel on Jumalan öljypuu. Mutta Jumalalla on vaikeuksia tämän puunsa kanssa. Ensin hän hakkasi pois kymmenen oksaa ja jäljelle jäi vain yksi oksa, Juudan heimo. Sekin hakattiin pois, mutta Daavidille annetun lupauksen mukaan siitä jätettiin jäännös. Kaikkein kriittisimmällä hetkellä Jumalan Israelista oli jäljellä vain yksi ainoa mies, Jeesus, Israelin kuningas.

Daavidille annetun lupauksen mukaan, kts. 2.Sam 7:1-17 ja Psalmi 89, Israelin tulevaisuus olisi Iisain kannosta puhkeavan vesan varassa:

Mutta Iisain kannosta puhkeaa virpi, ja vesa versoo hänen juuristansa. Ja hänen päällänsä lepää Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki, neuvon ja voiman henki, tiedon ja Herran pelon henki. Hän halajaa Herran pelkoa; ei hän tuomitse silmän näöltä eikä jaa oikeutta korvan kuulolta, vaan tuomitsee vaivaiset vanhurskaasti ja jakaa oikein oikeutta maan nöyrille; suunsa sauvalla hän lyö maata, surmaa jumalattomat huultensa henkäyksellä. Vanhurskaus on hänen kupeittensa vyö ja totuus hänen lanteittensa side. Silloin susi asuu karitsan kanssa, ja pantteri makaa vohlan vieressä; vasikka ja nuori leijona ja syöttöhärkä ovat yhdessä, ja pieni poikanen niitä paimentaa. Lehmä ja karhu käyvät laitumella, niiden vasikat ja pennut yhdessä makaavat, ja jalopeura syö rehua kuin raavas. Imeväinen leikittelee kyykäärmeen kololla, ja vieroitettu kurottaa kätensä myrkkyliskon luolaan. Ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta, niinkuin vedet peittävät meren. Sinä päivänä pakanat etsivät Iisain juurta, joka on kansojen lippuna, ja hänen asumuksensa on oleva kunniata täynnä. (Jes 11:1-10)

Jumala oli jo Mooseksen aikana, kts. 2.Ms 32:9-10, uhannut hävittää Israelin ja kasvattaa Mooseksesta suuren kansan. Näin Jumala ei olisi rikkonut lupaustaan, sillä olihan Mooseskin osa Israelia. Mutta silloin Mooses sai vielä Jumalan armahtamaan geneettistä Israelia, niin ettei sitä tuhottu. Sama mieli oli Jeesuksella, kun hän sanoi:

Jerusalem, Jerusalem, sinä, joka tapat profeetat ja kivität ne, jotka ovat sinun tykösi lähetetyt, kuinka usein minä olenkaan tahtonut koota sinun lapsesi, niinkuin kana kokoaa poikansa siipiensä alle! Mutta te ette ole tahtoneet. Katso, "teidän huoneenne on jäävä hyljätyksi". Sillä minä sanon teille: tästedes te ette näe minua, ennenkuin sanotte: 'Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimeen'. (Matt 23:37-39)

Raamatun kielessä hyljätyksi tuleminen oli sama kuin avioero. Jos Jeesus aikoi jatkaa Israelin kuninkaana, hänen olisi tehtävä uusi liitto. Mutta niinhän juuri profeetat olivat ennustaneet. Mutta profeetat olivat myös ennustaneet, että hyljätytkin saivat liittyä tähän uuteen liittoon. Mutta tämä uusi liitto oli avoin paitsi hyljätylle Israelille, myös kaikkien muiden kansojen yksilöille. Näin Jumala asettaa kaikki kansat samalle lähtöviivalle. Jumala voi oksastaa biologisen Israelin kansan jäsenet Daavidin juurivesasta kasvaneeseen öljypuuhun aivan samoin kuin hän liittää siihen muidenkin kansojen uskovat:

Samoin kuin te ennen olitte Jumalalle tottelemattomia, mutta nyt olette saaneet laupeuden näiden tottelemattomuuden kautta, samoin nämäkin nyt ovat olleet tottelemattomia, että myös he teille tulleen armahtamisen kautta nyt saisivat laupeuden. Sillä Jumala on sulkenut kaikki tottelemattomuuteen, että hän kaikkia armahtaisi. Oi sitä Jumalan rikkauden ja viisauden ja tiedon syvyyttä! Kuinka tutkimattomat ovat hänen tuomionsa ja käsittämättömät hänen tiensä! (Rm 11:30-33)

Takaisin Osmon kotisivulle