Osmo Pöysti

EU'SEVIA JA A'SEVIA - SIVISTYS JA SIVEETTÖMYYS

Nämä tekstit on tuotu sivulta Osmon SARKA

2009-04-08

Paavali toisessa kirjeessä Timoteukselle kerrotaan, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja. Ihmiset, joissa on "jumalisuuden ulkokuori":

Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja. Sillä ihmiset ovat silloin …

…heissä on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman. Senkaltaisia karta. (Kts. 2.Tim 3:1-5)

Kreikkalaisessa lähdetekstissä ei varsinaisesti puhuta jumalisuudesta, vaan hurskaanoloisesta palvonnasta, "eu'sevia" Sana on yhdyssana, jossa ensimmäinen osa "eu" tarkoittaa hyvää, ja toinen (>sevomai) "kunnioittaa". Venäläisessä käännöksessä sana eusevia onkin käännetty sanalla blagotshestie, kunniallisuus. Ehkäpä Venäjällä ei kunnioteta EU:ta? Vai olisiko tässä hitunen taivaallista hirtehishuumoria?

Vaikka näissä viimeisen ajan ihmisissä on "jumalaisuuden ulkokuori", sisältö on aivan muuta:

Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja. Sillä ihmiset ovat silloin itserakkaita, rahanahneita, kerskailijoita, ylpeitä, herjaajia, vanhemmilleen tottelemattomia, kiittämättömiä, epähurskaita, rakkaudettomia, epäsopuisia, panettelijoita, hillittömiä, raakoja, hyvän vihamiehiä, pettureita, väkivaltaisia, pöyhkeitä, hekumaa enemmän kuin Jumalaa rakastavia; heissä on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman. Senkaltaisia karta. (2.Tim 3:1-5)

Mitä jumalallisuus sitten on? Tietenkin jumalallisuutta - rakkautta totuuteen:

… ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen, sentähden etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen, voidaksensa pelastua. (2.Tess 2:10)

Nykyajan ihmisten uskonnollisuutta ei käy kieltäminen. Se, mikä on jäänyt tiedostamatta, on jumalallisuuden olemus. Se ei ole egoismia, vaan uskoa Jumalaan. Se ei ole ahneutta, vaan uskoa Jumalan huolenpitoon. Se ei ole kerskailua, vaan palvelemista. Se ei ole ylpeyttä, vaan nöyryyttä Jumalan lain edessä jne.

Ilman sisällön määrittelemistä "jumalallisuus" tai "jumala" on todellakin tyhjä sana. Ei kaikki ole kultaa, joka kiiltää, sanotaan. Maailmassa on käsitteitä ja henkimaailmassa henkiolentoja, jotka eivät ole Todellinen Jumala, vaikka niitä jumalaisina ihannoidaan. Todellinen Jumala on Totuus.

Olemme tulleet aikaan, jolloin miljardeilla ihmisillä on "jumalisuuden ulkokuori", mutta sisältö on sitä vanhaa synnin hapatusta, halu vastustaa Jumalaa. Jäljellä on vielä tuomioiden aika, ennen kuin uusi maailmanaika alkaa. Tuomioiden edellä Jumala ihmisten hetken aikaa nauttia sitä, mitä ovat halunneet:

Sillä laittomuuden salaisuus on jo vaikuttamassa; jahka vain tulee tieltä poistetuksi se, joka nyt vielä pidättää, niin silloin ilmestyy tuo laiton, jonka Herra Jeesus on surmaava suunsa henkäyksellä ja tuhoava tulemuksensa ilmestyksellä, tuo, jonka tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen, sentähden etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen, voidaksensa pelastua. Ja sentähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen, että kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuutta, vaan mielistyneet vääryyteen. (2.Tess 2:7-12)

Rajoittamatonta valtaa Paholaiselle ei koskaan anneta. Uskovat pelastetaan, ja myös laittomuuden ihmisen päivät ovat lyhennetyt, ettei kaikki liha tuhoutuisi. Mutta harvinaiseksi ihmiset laittomuuden ihmisen hallituskaudella kyllä käyvät.

op/2009-04-05

Keskustelimme eilen Turussa aiheesta "Jumalisuuden ulkokuori". Pekka siteerasi ulkomuistista sanat "heissä on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman". Tottakai, sehän on yhtä loogista, kuin jos me väittäisimme leivän voiman piilevän siinä muovikelmussa, jonka sisällä leipä myydään. Pekan kommentti pakotti palaamaan tuohon sunnuntaiaamuna kirjoittamaani tekstiin, jossa lainattu sitaatti asiakielelle korjattuna kuuluu siis näin:

Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja. Sillä ihmiset ovat silloin itserakkaita, rahanahneita, kerskailijoita, ylpeitä, herjaajia, vanhemmilleen tottelemattomia, kiittämättömiä, epähurskaita, rakkaudettomia, epäsopuisia, panettelijoita, hillittömiä, raakoja, hyvän vihamiehiä, pettureita, väkivaltaisia, pöyhkeitä, hekumaa enemmän kuin Jumalaa rakastavia; heissä on jumalisuuden (oik. sivistyksen) ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman. Senkaltaisia karta. (2.Tim 3:1-5)

Kuten kerroin, vuoden 1933/1938 kirkkoraamatussa 2.Tim 3:5 "jumalisuudeksi" käännetty sana on kreikaksi eu'sevia. Samasta Timoteuskirjeestä löytyy tämän hyvän kunnioittamista tarkoittavan sanan vastakohta, "a'sevia" jakeessa 2.Tim 2:16. Sen käännös KR1938 mukaan on:

Mutta pysy erilläsi epäpyhistä ja tyhjistä puheista, sillä niiden puhujat menevät yhä pitemmälle jumalattomuudessa (oik: siveettömyydessä). (2.Tim 2:16)

Venäläisessä käännöksessä ei tässäkään jumalattomuudesta, vaan kunniattomuudesta (ni'tshestie). Sanaa käytetään myös merkityksessä siveettömyys, epärehellisyys, vääryys. Myös tekstiyhteys tukee venäläisen käännöksen tulkintaa joten kirjoitamme:

Pyri osoittautumaan Jumalalle semmoiseksi, joka koetukset kestää, työntekijäksi, joka ei työtään häpeä, joka oikein jakelee totuuden sanaa.
Mutta pysy erilläsi epäpyhistä ja tyhjistä puheista, sillä niiden puhujat menevät yhä pitemmälle siveettömyydessä, ja heidän puheensa jäytää ympäristöään niinkuin syöpä. (Kts. 2.Tim 15-17, kr. teksti)

Sivistyksestä on paljon puhetta, mutta sen sisältö on yksinkertainen:

"Luopukoon vääryydestä jokainen, joka Herran nimeä mainitsee". (Kts. 2.Tim 15-19)

op/2009-04-07

Paluu Osmon kotisivulle