Urumqi on yllättävän lähellä, vain 4500 kilometrin päässä Helsingistä. Ja kun teet toisen samanlaisen loikan, olet jo Japanin tienoilla. Intia on etelässä, Siperia pohjoisessa. Siis Urumqi on keskellä. Ja jos koti-ikävä kuitenkin yllättää, voi hotellin ikkunasta katsella rautatieasemaa.

Osmo Pöysti

URUMQIN KUVIA

Copyright ©: Osmo Pöysti

2004

Kuru, Finland

Päivitetty 2004-06-20

Kuvat liittyvät kirjaan JUMALA JOHDATTAA

Takaisin Osmon kotisivulle

Me tulimme Urumqiin lentäen Alma Atasta. Näissäkin maisemissa Kulbanu on kuin kotonaan, sillä Urumqin pohjoispuolella Kiinassa kazakkeja asuu runsaasti. Se, ettei hän osannut kiinaa, oli monen kummastuksen aihe näissä maisemissa.

Aasi

Aasissa on jotakin herkkää. Kun Jeesus lähetti pojat hakemaan aasia, hän sanoi, että "opettaja tarvitsee sitä". Ihmisestä ei koko Raamatussa sanota kertaakaan näin kauniisti.

 

Myöhäinen syksy Urumqissa

Urumqi, kiinaksi Wulumuqi, on Uiguurien autonomisen alueen pääkaupunki. Kaupungissa on pari miljoonaa asukasta; uiguureja kaupungissa on varsin vähän. Valtaosa uiguureista asuu Takla Makanin autiomaan eteläpuolella, noin tuhannen kilometrin päässä Urumqista. Mutta mainokset ja kyltit ovat täälläkin kaksikielisiä - arabialaisin kirjaimin kirjoitettua uiguuria ja kiinalaisin merkein kirjoitettua kiinaa. Myös televisio on monikielinen. Olen jopa katsellut saksalaista TV-sarjaa "Der Alte" uiguuriksi äänitettynä.

 

Maamerkki

Hotelli Holiday Inn keskellä kaupunkia on helppo löytää, mutta muitakin hotelleja toki on. Opiskelijoille ja kesällä myös turisteja varten yliopiston ja lukuisten korkeakoulujen asuntolat tarjoavat majoitusta.

Takaisin tekstiin

 

Takaisin Osmon kotisivulle