Ensimmäisellä Urumqin matkallamme olimme katselleet Tian Shanin valtavaa vuoristoa ilmasta, mutta Kazakhstanista Kiinaan pääsee myös rautatietä ja maantietä pitkin. Tällä kertaa ostimme liput bussiin, joka aikataulun mukaan taittoi matkan Alma Atasta Urumqiin 24 tunnissa. Kun Carl Gustaf Mannerheim vuonna 1906 kulki Tian Shanin yli hevosineen, hän käytti solatietä, joka lähtee etelämpää, nykyisen Kirgisian alueelta. Nyt matka taittui helposti. Vain kiinalaisen kuskin hurja meno nosti pulssit korkealle.

Osmo Pöysti

BUSSILLA KIINAAN

Copyright ©: Osmo Pöysti

2004

Kuru, Finland

Päivitetty 2004-07-08

Kuvat liittyvät kirjaan Jumala johdattaa

 

Tauko rajan jälkeen

Olimme lähteneet Alma Atasta kello 7.00 aamulla. Päivän aikana maasto kohosi, ja kun iltapäivällä tulimme raja-asemalle, olimme jo ylängöllä, aivan Tian Shanin eli "taivaallisten vuorten" juurella. Ja raja-aseman jälkeen alkoi huima nousu, joka päättyi vasta myöhään illalla. Kuvassa olemme jo Kiinan puolella.

 

Kirgiisi ratsuineen

Kirgiisien hattu on samantapainen kuin hänen asumuksensa, jurtta. Vuorten välisillä niityillä, Kiinan puolella rajaa, näkyi useita jurttakyliä, lapsia ja lampaita. Ylhäällä vuorten kielekkeillä kasvoi kotoisen näköistä kuusimetsää.

 

Ilta-ateria

Kun olimme majoittuneet Xinjiangin opettajainkoulutuslaitoksen oppilasasuntolaan, oli meidän vähän levättävä. Olimmehan viettäneet koko yön bussissa. Tässä ollaan iltapalalla, syömässä doufua ja riisiä.

Paluu tekstiin

Takaisin Osmon kotisivulle