PS. Olen saanut lisätietoa asiasta, katso sivu Tasapuolinen tuomio

op/2005-01-19

 

INSINÖÖRIUUTISET JA HEIKKI RANSSIN POTKUT

2003-03-06 soitin Tekniikka ja Talous lehteen ja kyselin siitä, mitenkä se Kekkonen erotti Insinööriuutisen päätoimittajan. Puhelu yhdistettiin Tekniikka ja Talous lehden nykyiselle päätoimittajalle, joka kertoi, että Kekkonen se kirjoitteli niitä kirjeitä, mutta ei erottanut Insinööriuutisten päätoimittajaa Heikki Ranssia. Lehden omistaja, joka ymmärtääkseni oli joku teknisen alan ammattiliitto, sai tehdä erottamispäätöksen itse. Minua valistettiin myös, että erottamispäätös tehtiin, koska Ranssi oli kirjoittanut poliittisesti epäkorrektin pääkirjoituksen. Erottamisvuotta lehdessä ei muistettu, mutta arveltiin sen olleen 70-luvun alussa, aikana jolloin Vietnamin (vai sanoiko se Kamputsean?) pommitukset olivat käynnissä.

Puhelinsoitolla olin palauttanut mieleen erotetun päätoimittajan nimen. Heikki Ranssi, uskova mies, joka oli mennyt ammattiliittoon jäseneksi. Olin siihen aikaan töissä Wallac Oy:ssä Turussa ydinfysikaalisten tutkimuslaitteiden huoltomiehenä. Meitä oli kolme uskovaan poikaa silloin noin sadan hengen yrityksessä. Yrittivät painostaa meitäkin liittymään ammattiliittoon. Mutta kun olimme Uuden Liiton jäseniä, emme voineet. Henkilökunnan päällikkö kertoi, että oli pari kaveria käynyt vaatimassa, että meidät erotettaisiin töistä, koska emme kuuluneet heidän liittoonsa.

Tiesimme toki, että Heikki Ranssi oli uskova mies, sillä Matin kihlattu oli hänen perheessään piikomassa. Ja Insinööriuutisia luimme töissä. Kun sitten istuin illalla kotona, ja katselin uutisia Heikki Ranssin erottamisesta, yritin painaa joka sanan mieleeni. En tietenkään siinä onnistunut, mutta sanoma oli selvä. Rehellinen mies haluttiin pois ammattiliiton lehdestä.

Nyt, kun tapahtumasta on kulunut kolmisenkymmentä vuotta, Talentum-yhtiöihin kuuluvan lehden päätoimittaja puhuu edelleen poliittisesti epäkorrektista kirjoituksesta ja pommituksista Vietnamin sodassa. Mutta minäpä muistan, mitä Heikki Ranssi kirjoitti. Hän vaati, että Neuvostoliiton ihmisoikeusrikkomuksia arvosteltaisiin samalla mittapuulla, kuin muunkin maailman tekoja. Jouduin valistamaan Insinööriuutisten seuraajaksi nousseen lehden "Tekniikka ja Talous" päätoimittajaa asiasta, jonka jälkeen kerroin, että Vanhan Testamentin mukaan Jumala vihaa väärää vaakaa. Meillä kristityillä on sellainen periaate vielä edelleenkin, että punnitsemme samalla mitalla kaikkien puolueiden teot, oli se poliittisesti kuinka epäkorrektia tahansa.

On hienoa olla Jeesuksen opetuslapsi. Saa tietää totuuden, sano Kekkonen ja Eino S. Repo mitä tahansa. Mutta ei se kaikki kivaa ollut. Kun Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton johtajat lupasivat hävittää kristinuskon maasta - Hrutshev lupasi näyttää viimeisen papin televisiossa - sosialistit joutuivat tekemään aika paljon pahaa. Kun sitä katseli silloin, ei tehnyt mieli istua sosialistien kanssa samassa pöydässä. Ja kun Venäjää katselee nyt, niin vieläkin pahalta näyttää. Se johtuu siitä, että Jumalan periaate "mitä ihminen kylvää, sitä hän niittää" on voimassa. Se pätee myös Suomeen.

2003-03-06

Osmo Pöysti

Takaisin Osmon kotisivulle