Suomalais-ugrilaisen maailman pääkaupunkeja ovat Budapest, Hanti-Mansijsk, Helsinki, Izhevsk, Joshkar-Ola, Kudymkar, Narjan-Mar, Petroskoi, Salehard, Saransk, Syktyvkar ja Tallinna. Historiallisia pääkaupunkeja ovat Nerova eli Novgorod, Irboska, Meschera, Muroma, Rosta, Valgetjärvi ja Ykskylä.

 

Tallinna Suomenlahden etelärannalla on Viron pääkaupunki. Virolaiset ja suomalaiset kulkivat satoja vuosia eri teitä, mutta nykyisin laivamatka Viroon Helsingistä kestää vain pari tuntia. Ja lentäen vain 15 minuuttia.

Osmo Pöysti

TALLINNAN KUVIA

Copyright ©: Osmo Pöysti

2000-2009

Kuru, Finland

Päivitetty 2009-09-19

Kuvat liittyvät kirjaan SUOMALAIS-UGRILAISEN MAAILMAN PÄÄKAUPUNGIT

Näkymä Toompealta pohjoiseen

Sadan kilometrin päässä Tallinnasta, Suomenlahden pohjoisrannalla, on Helsinki. Patkulin tasanteelta Toompean mäeltä se ei näy, mutta jos kiipeät torniin, näkyy Suomenlahden pohjoisrannikko kirkkaalla ilmalla.

Näkymä Toompeasta itään

 

Portaat Yläkaupungista Alakaupunkiin

Tallinnan yläkaupungissa on Patkulin näköalaparveke, ja yläkaupungista alakaupunkiin laskeudutaan Patkulin portaita pitkin. Merkillistä muuten tuo Patkulin kunnioitus Tallinnassa; Patkul oli mies, joka järjesti Saksin, Puolan, Tanskan ja Venäjän sotilasliiton estääkseen Viroa, Liivinmaata ja Inkerinmaata silloin hallinnoineen Ruotsin aikeet maaorjuuden lakkauttamiseksi Saksalaisten kartanonherrojen orjuuttamassa maassa. Patkulin järjestämässä sodassa väkiluku putosi alle puoleen, mutta kartanonherrat saivat sen, minkä halusivatkin: he säilyttivät valtansa Venäjän tuella.

 

Vanhempaa alakaupunkia

Sosialismin valtakaudella Tallinnan keskusta säilytti vanhan, lähes keskiaikaiset näkymänsä. Nämä alakaupungin rakennukset lienevät Viron itsenäisyyden ajalta.

Metodistikirkko

Keskustan tuntumassa, matkustajasataman länsipuolella kohoaa metodistikirkon piikki. Temppeli rakennettiin korealaisten uskovien rahoilla, sillä kun Viro 1990-luvun alussa sai itsenäisyytensä takaisin, maa oli kovin köyhä ja uskovat vielä köyhempiä. Kirkon päädyssä on hyvä hengellisen kirjallisuuden ja musiikin kauppa.

 

Takaisin Osmon kotisivulle