Suomalais-ugrilaisen maailman pääkaupunkeja ovat Budapest, Hanti-Mansijsk, Helsinki, Izhevsk, Joshkar-Ola, Kudymkar, Narjan-Mar, Petroskoi, Salehard, Saransk, Syktyvkar ja Tallinna. Historiallisia pääkaupunkeja ovat Nerova eli Novgorod, Irboska, Meschera, Muroma, Rosta, Valgetjärvi ja Ykskylä.

Saransk Erzä-mordvalaisten alueella on kahden mordvalaisheimon, Erzän ja Mokshan yhteisen Mordovian tasavallan pääkaupunki. Ja muita suuria kaupunkeja Mordoviassa ei sitten olekaan. Kuvassa rautatieasema aamukuudelta.

Osmo Pöysti

SARANSKIN KUVIA

Copyright ©: Osmo Pöysti

2000-2003

Kuru, Finland

Päivitetty 2003-06-06

Kuvat liittyvät kirjaan SUOMALAIS-UGRILAISEN MAAILMAN PÄÄKAUPUNGIT

Takaisin Osmon kotisivulle

 

Mordovian maaseutua

Viljava maaseutu ympäröi Saranskia joka puolelta. Maaseudulta kaupunkiin tullessa muutos on silmiinpistävän jyrkkä.

 

Hallintopalatsi

Diktatuurimaissa hallintopalatsit ovat komeita. Saranskin hallintopalatsi ei ole mikään poikkeus, vaikka Moskova rajoittaakin Saranskin mahdollisuuksia esiintyä kovin mahtipontisesti.

Himzavodin kaupunginosaa

 

Saranskin teollisuuden tukipylväitä ovat kemian tehdas, sähkölampputehdas ja tasasuuntaajatehdas. Tässä Kemian tehtaan kaupunkiosaa noin viiden kilometrin päässä keskustasta.

 

Gena ja baptistien rukoushuone

Gena on vanhaa erzämordvalaista molokaanisukua, siis saman lahkon kasvatti kuin Gorbatsov. Tässä Gena rakentaa baptistiseurakunnan rukoushuonetta. Kaupunginarkkitehdin määräyksestä baptistienkin rukoushuoneessa pitää olla sipuli.

 

Mordvalaiset kasvot

Viktor Jurtaikin on uskova psykologi, jonka kotipaikkana on Moskova. Mordvassa Viktorilla on vain mökki, paikka nostalgisille ajatuksille. Kotona seinällä on Saranskin seudun kartta ja Israelin matkailumainos.

 

Lisää kuvia/tulee ehkä linkkejä