Suomalais-ugrilaisen maailman pääkaupunkeja ovat Budapest, Hanti-Mansijsk, Helsinki, Izhevsk, Joshkar-Ola, Kudymkar, Narjan-Mar, Petroskoi, Salehard, Saransk, Syktyvkar ja Tallinna. Historiallisia pääkaupunkeja ovat Irboska, Nerova eli Novgorod, Meschera, Muroma, Rosta, Valgetjärvi ja Ykskylä.
Pietarista Petroskoihin on noin kuuden tunnin ajomatka. Karjalan rajalla ilmoitustaulu osoittaa venäjäksi ja englanniksi rajan paikan ja sen, ettei Karjalassa karjalaiset ole saaneet edes nimeään esiin omalla kielellään. Venäläinen rasismi alkaa heti rajalta.
Osmo Pöysti
PETROSKOIN KUVIA
Copyright ©: Osmo Pöysti
2000-2003
Kuru, Finland
Päivitetty 2003-06-06
Kuvat liittyvät kirjaan
SUOMALAIS-UGRILAISEN MAAILMAN PÄÄKAUPUNGITTakaisin
Osmon kotisivulle
Aalloissa
Entinen pioneerileiri Äänisen rannassa on ahkerassa käytössä. Vesi on lämmintä ja lapsilla hauskaa. Tässä kirjoittaja kokeilee, millaista se on se sotaveteraanien ylistämä uinti "Äänisen aalloissa".
Inkeriläisiä
Sosialistit karkoittivat inkeriläiset- Pietarin ympäristön suomalaiset - pois kotiseudultaan. Hilja ja Eino ovat pitkän ja raskaan Siperian taipaleen jälkeen päätyneet Petroskoihin. Tässä ollaan tulossa vapaaseurakunnan kokouksesta.
Järvinäkymä
Näkymät Petroskoista itään Ääniselle ovat mahtavat. Taitamaton rakentaminen ei kuitenkaan tee näkymille täyttä oikeutta. Eräs venäläinen eversti totesikin asiasta, että heidän saappaittensa jäljissä eivät kukat kasva.
Kalevala
Kalevala julkaistiin 1849. Pääasiassa Venäjän Karjalasta koottu mahtava suomenkielinen kansalliseepos on saanut vaatimattoman muistomerkin Karjalan pääkaupunkiin 150 vuotta julkaisemisensa jälkeen.
Karjalaistalo
Karjalaiset kodit olivat tavallisesti kaksikerroksisia ja koristeellisia. Kaupungin tuntumasta ei aivan tyypillistä karjalaistaloa löytynyt ja niin piti tyytyä kuvaamaan tämä karjalaistalon ja sosialistisen yhteisasuntolan sekasikiö.
Kaupungintalo
Petroskoin kaupungintalon edessä komeilee Otto Ville Kuusisen patsas. Otto Ville oli kotoisin Luhangasta, jossa Kuusisilla oli suuri sukutila. Suurtilallisen poika joutui tuomaan oman poikansa sosialismin alttarille, mutta hänen omat luunsa ovat Kremlin muurissa, Moskovassa.
Lapsia
Karjalan lapset ovat valkohiuksisia ja sinisilmäisiä. Anatoli Nikutjev, Karhumäen karjalaisia, on suosittu vieras Äänisenrannan karjalaiskodeissa.
Lähiössä
Kantakaupungin ulkopuolella asumukset tehtiin pitkään hirrestä. Vasta Nikita Hrutshev pani alulle "hrutshevilaisten" viisikerroksisien elementtitalojen rakentamisen ympäri Neuvostoliittoa. Kovin häävejä eivät tulokset olleet, mutta taloissa asutaan yhä.
Paha Pietari
Äänisen rannoilla on harjoitettu raudan valmistusta järvimalmista jo kahden tuhannen vuoden ajan, mutta venäläisessä historiankirjoituksessa Petroskoin historia alkaa 1700-luvun alusta. Silloin Paha Pietari kielsi raudan valmistuksen Itä-Euroopan alkuperäiskansoilta, ja perusti tykkitehtaan Ääniseen laskevan joen suuhun. Kaupungin oikeudet Petroskoi sai vuonna 1777.
Projekti
Petroskoin vapaaseurakunnan puurakenteinen rukoushuone paloi tai poltettiin. Kaupungin johto antoi seurakunnalle tämän rakennuksen rukoushuoneen rungoksi. Onhan siinä ainakin seinät.
Rantakatu
Petroskoi on rakennettu Äänisen rannalle. Näkymä kaupungintalon edestä matkustajasatamaan päin. Juhannuksen tienoissa Petroskoin yöt ovat valoisia. Tämä kuva on otettu kello kymmenen jälkeen illalla.
Teatterit
Neuvostoliitto oli suurta teatteria, "huonosti naamioitu helvetti", kuten eräs ystävä totesi. Kuvassa kauempana näkyy Petroskoin venäläinen teatteri ja lähempänä suomenkielinen teatteri. Kuvaushetkellä suomenkielisessä teatterissa esitykset olivat venäjänkielisiä ja venäjänkielinen teatteri remontissa.
Uimapaikka
Melkein keskellä kaupunkia, entisen tykkitehtaan vieressä, Ääniseen laskevan Lohijoen rannoilla on kaupunkilaisten suosima uimapaikka. Kuuma kesäpäivä on parasta mainosta.
Yliopisto
Keskikaupungilla, rautatieasemalta Ääniselle laskeutuvan kadun varressa sijaitsee Petroskoin yliopiston päärakennus.