Suomalais-ugrilaisen maailman pääkaupunkeja ovat Budapest, Hanti-Mansijsk, Helsinki, Izhevsk, Joshkar-Ola, Kudymkar, Narjan-Mar, Petroskoi, Salehard, Saransk, Syktyvkar ja Tallinna. Historiallisia pääkaupunkeja ovat Nerova eli Novgorod, Irboska eli Izborsk, Meschera, Muroma, Rosta, Valgetjärvi ja Ykskylä.

Moskova valloitti Novgorodin vuonna 1478, mutta kaupunki Ilmajärven rannalla säilytti arvokkaan ilmeensä aina 1980-luvulle saakka. Novgorodin Kremlin nykyiset muurit on rakennettu tsaarin Venäjän aikana.

Osmo Pöysti

NEROVAN eli NOVGORODIN KUVIA

Copyright ©: Osmo Pöysti

2000-2009

Kuru, Finland

Päivitetty 2009-06-27

Kuvat liittyvät kirjaan SUOMALAIS-UGRILAISEN MAAILMAN PÄÄKAUPUNGIT

 

Klaara-täti

Klaara-täti oli odottelemassa baptistien rukoushuoneen seinustalla, kun tapasin hänet. Vuonna 1937 Klaara oli vielä pieni tyttö, mutta muisti hyvin, kuinka hänen isäänsä tultiin hakemaan. Vasta 1980-luvun lopussa perhe sai tietää, mihin isä oli viety: hiekkakankaalle muutaman kymmenen kilometrin päähän kotoaan. Sinne olivat Novgorodin lähistöllä sijaitsevasta Shimskista kerätyt miehet, heidän joukossa 39 baptistia, saaneet kaivaa itselleen haudan, ennen kuin heidät ammuttiin. Nyt, vuonna 2009 baptisteilla on uusi, uhkea rukoushuone, ja kaupunkikin on ehostanut kasvojaan kiitettävästi. Olihan kaupungin nimenä ennen Velikij Novgorod - Suuri Novgorod. Alkuperäinen Nerovan kaupunki ja Kreml ovat joen vasemmalla, eli läntisellä puolella.

 

Slaavilaista asutusta alkoi syntyä joen itärannalle, paikalle, jossa nyt on hotelli Russia. Kuvan vasemmassa yläkulmassa näkyvät Sofian kirkon sipulit ovat joen toisella puolelle, kremlin suojassa.

Nyt joen itärannan nimenä on Torgovaja storona, eli Kauppapuoli. Sen tunnistaa helposti tästä pylväsrivistöstä:

 

Novgorod laskee ikänsä vuodesta 862. Kaupungin tuhatvuotisjuhlien kunniaksi tsaarin Venäjä pystytti Novgorodin kremlin muurien sisälle muistomerkin:

Nestorin kronikan mukaan Venäjä syntyi vuonna 862. Arkeologien mukaan Novgorod syntyi kuitenkin vasta vuoden 925 tienoilla. Joka tapauksessa Novgorod, tai sen edeltäjä Nerova olivat mukana siinä itämerensuomalaisten kansojen liitossa, joka goottilainen Rurikin dynastia hallitsi aina Ivana Julman kuolemaan saakka. Kun yli kymmenen vuotta sitten otin kuvia Novgorodin kremlistä, paikat olivat vielä rappiolla. Juhannuksen edellä 2009 paikkoja ehostettiin kaupungissa juhannuksena pidettäviä hansapäiviä varten. Näytti siltä, ettei valmista tule tälläkään kertaa, ei ainakaan aikataulun mukaan. Kremlin pihalla näytti vielä keskeneräiseltä:

Kun oppaatkin olivat kadoksissa, jäi matkan anti tällä kertaa laihaksi. Varsinkin Sofian katedraalissa olisi ollut paljon mielenkiintoista katseltavaa.

Takaisin Osmon kotisivulle