Suomalais-ugrilaisen maailman pääkaupunkeja ovat Budapest, Hanti-Mansijsk, Helsinki, Izhevsk, Joshkar-Ola, Kudymkar, Narjan-Mar, Petroskoi, Salehard, Saransk, Syktyvkar ja Tallinna. Historiallisia pääkaupunkeja ovat Nerova eli Novgorod, Irboska, Meschera, Muroma, Rosta, Valgetjärvi ja Ykskylä.

(kuva oli hukassa, ehkä se löytyy…)

Juna Moskovasta Kazaniin pysähtyy hetkeksi Muromassa, ennen kuin se ylittää Oka-joen rautatiesillan. Monenlaista purjehtijaa sitä on seilaillut näilläkin vesillä, olipa kerran Turun arkkipiispakin vankina tässä kaupungissa.

Osmo Pöysti

MUROMAN KUVIA

Copyright ©: Osmo Pöysti

2000-2003

Kuru, Finland

Päivitetty 2003-08-26

Kuvat liittyvät kirjaan SUOMALAIS-UGRILAISEN MAAILMAN PÄÄKAUPUNGIT

Takaisin Osmon kotisivulle

 

Muroma Oka-joelta

Muroman siluetteja Oka-joen länsirannan puolella joen ylittävältä ponttonisillalta nähtynä. Oka on muroman kieltä ja tarkoittaa jokea. Oka virtaa etelästä pohjoiseen, ja laskee Nizhnyi Novgorodin (ven.: "alempi uusikaupunki") kohdalla Volgaan.

 

Sipulit iltataivasta vasten

Samat sipulit vähän lähempää nähtynä.

 

Luostarin kirkko sisältä

Ortodoksikirkko on auki kaiken päivää. Kuvaushetkellä kirkossa oli pari naista ja ortodoksinen kulttipappi. Kirkon yhteydessä toimii naisluostari, mutta nunnia ei päiväsaikaan näkynyt.

 

Kasvot

Jelena asuu muutaman kymmenen kilometrin päässä Muromasta, mutta kasvonpiirteittensä puolesta hän voisi yhtä hyvin olla Kuhmon Penikkavaaran Pikkaraisista.

 

Muroman pääkatu

Muroman pääkatu on saanut olla rauhassa gryndereiltä pitkään. Ympäröivä maaseutukin on kuolemassa, joten pääkadun rauhaa eivät uudet tuulet juuri häiritse. Kirjakaupasta löytyi sentään erinomainen Venäjän tiekartta.

 

Hotelli Rus

Muromassa on tutkimista pidemmäksikin aikaa. Myös hotelli on olemassa, vaikka paikka muuten onkin syrjäinen.

Maaseutua

Oka-joen itäranta Muroman kohdalla on rakentamatonta pusikkoa. Kauempana idässä maaseutu on asuttua; kuvassa voit huomata myös kahden ortodoksikirkon sipulin todistavan entisestä hyvinvoinnista. Nykyisin täältä käydään töissä neljänsadan kilometrin päässä Moskovassa.