Suomalais-ugrilaisen maailman pääkaupunkeja ovat Budapest, Hanti-Mansijsk, Helsinki, Izhevsk, Joshkar-Ola, Kudymkar, Narjan-Mar, Petroskoi, Salehard, Saransk, Syktyvkar ja Tallinna. Historiallisia pääkaupunkeja ovat Nerova eli Novgorod, Irboska, Meschera, Muroma, Rosta, Valgetjärvi ja Ykskylä.

Tien viitta osoittaa suoraan Mari Elin, Marin Tasavallan, pääkaupunkiin Joshkar-Olaan. Risteyksestä vasemmalla, vajaan sadan kilometrin päässä on turkinsukuisten tshuvassien eli muinaisten Volgan bolgaarien pääkaupunki Tsheboksary. Olemme tulossa tataarien pääkaupungin Kazanin suunnasta, joka on noin sadan kilometrin päässä takanapäin.

Osmo Pöysti

JOSKAR OLAN KUVIA

Copyright ©: Osmo Pöysti

2000-2003

Kuru, Finland

Päivitetty 2003-06-06

Kuvat liittyvät kirjaan SUOMALAIS-UGRILAISEN MAAILMAN PÄÄKAUPUNGIT

Takaisin Osmon kotisivulle

 

Lydia Kutsheva

Lydia Kurtseva oli tyypillinen mari. Lastentarhan opettajana hänen ei tarvinnut osoittaa olevansa rikas tai köyhä, viisas tai tyhmä. Lastentarhassa häntä kiellettiin puhumassa lasten kanssa maria; oli pakko puhua venäjää. Ja kun eläkeikä tuli, eivät rahat riittäneet ruokaan. Mahtaakohan tämä kuva kertoa Lydian elämäntarinan sinulle?

 

Marilaista metsää

Joshkar Olan ja Volgan välinen vyöhyke on metsäistä. Tässä näkymä tien ohesta.

 

Maalaismaisemaa

Joskar Olan pohjoispuolella avautuvat laajat viljelykset, jotka jatkuvat kauas Marien nimikkotasavallan rajojen taakse, jossa väestö myös on mareja; tosin enemmän venäläistynyttä kuin nimikkotasavallassaan.

 

Rautatieasema

Joshkar Olan rautatieasema on Stalinin ajan mallia. Ja Venäjän rautateillä Stalinin ajan komento sen kun jatkuu. Vinkkinä sanottakoon, että kaupunkiin pääsee myös lentäen Moskovasta.

 

Hotelli Joshkar Ola

Hotellin nimi on sama kuin kaupungilla. Ei erityisen viihtyisä, mutta minkäs sille teet. Hotelli on keskustassa, noin kilometrin päässä rautatieasemalta.

 

Presidentin hallintokeskus

Presidentti on Mari Elissä kuin Moskovan varakuningas. Nykyinen presidentti on lisäksi tunnettu itsevaltaisista ja jyrkän venäläismielisistä otteistaan.

 

Yliopisto

(tulee linkki, jos kuva löytyy ...)

Marin kulttuurielämä on vilkasta. On yliopisto ja teknillinen korkeakoulu; mutta kun maan talous on lamassa, ei työtä tahdo löytyä, vaikka suostuisikin tekemään työnsä lähes ilmaiseksi.

 

Sombathean sillalla

Kaupungin läpi virtaavan joen eteläpuolella on Sombathean, Joshkar Olan unkarilaisen ystävyyskaupungin mukaan nimitetty uudempi kaupunginosa. Näkymä Sombatheaan päin sillalta.

 

Linja-autossa

Tässä kuvassa näet suomalaisen, marin ja tataarin. Tunnistatko kansallisuudet? Vinkki: Kauneimpia ovat marit.

 

Takaisin Osmon kotisivulle