Suomalais-ugrilaisen maailman pääkaupunkeja ovat Budapest, Hanti-Mansijsk, Helsinki, Izhevsk, Joshkar-Ola, Kudymkar, Narjan-Mar, Petroskoi, Salehard, Saransk, Syktyvkar ja Tallinna. Historiallisia pääkaupunkeja ovat Novgorod, Irboska, Meschera, Muroma, Rosta, Valgetjärvi ja Ykskylä.

 

Osmo Pöysti

IRBOSKAN KUVIA

Copyright ©: Osmo Pöysti

2000-2009

Kuru & Ylöjärvi, Finland

Päivitetty 2009-06-27

Kuvat liittyvät kirjaan SUOMALAIS-UGRILAISEN MAAILMAN PÄÄKAUPUNGIT

 

Irboska eli Izborsk sijaitsee Viron ja Inkerinmaan välissä sijaitsevalla setukaisten maalla Tsudskoe ozeron eli "tsuudien järven" eteläpuolella, noin 300 kilometrin päässä Tallinnasta. Tulimme alueelle Tarton suunnasta, jossa setukaisten maa, "Setomaa" on merkitty:

Viron ja Venäjän nykyiseltä rajalta Irboskaan on vain muutama kilometri, mutta rajan ylitys vei pari tuntia. Rajalta Pihkovaan johtavan tien varrella on kyltti "Staryi Izborsk" eli Vanha Izborsk:

 

Irboskan kylä on tien vasemmalla puolella. Kyläraitin varrelta löytyi museo, ja vielä vähän kauempana vanha linnoitus. Ja jos paikalla ei ole paljon nähtävää, on muistettava, että tämän kaupungin kulta-aika oli 800-luvulla, tai mahdollisesti sitä ennen. Itse linnoituskin on myöhempää tekoa.

 

Linnoituksen sisäpihalla on kirkko, eikä paljon muuta:

Nestorin kronikan mukaan Venäjän perustivat kolme "varjagia", joista Truvor asettui Irboskaan, Rurik Novgorodiin ja Sineus Valgetjärvelle. Goottisoturi Truvorin ajoilta säilyneeksi väitetty maamerkki on kuulemma parin kilometrin päässä. Irboskan seudun vanhinta asutusta, setukaisia, löytyy vielä lähiseudun kylistä. Yksi setukaiskylistä, Kosselka, sijaitsee viiden kilometrin päässä Irboskasta.

 

Takaisin Osmon kotisivulle