Suomalais-ugrilaisen maailman pääkaupunkeja ovat Budapest, Hanti-Mansijsk, Helsinki, Izhevsk, Joshkar-Ola, Kudymkar, Narjan-Mar, Petroskoi, Salehard, Saransk, Syktyvkar ja Tallinna. Historiallisia pääkaupunkeja ovat Nerova-Novgorod, Irboska, Meschera, Muroma, Rosta, Valgetjärvi ja Ykskylä.

Ykskylä Riian tuntumassa Latviassa on Liivinmaan ja sen liiviläisen kansan historiallinen pääkaupunki. Nimen sanotaan tarkoittavan yksinkertaisesti ykköskylää, eli pääkaupunkia. Ykskylän latviankielinen nimi on Ikskile, ainakin meille, joille latvian diakriittiset merkit ovat jääneet salaisuudeksi.

 

Osmo Pöysti

YKSKYLÄN KUVIA

Copyright ©: Osmo Pöysti

2000-2009

Kuru, Finland

Päivitetty 2009-03-19

Kuvat liittyvät kirjaan SUOMALAIS-UGRILAISEN MAAILMAN PÄÄKAUPUNGIT

 

Väinänjoki Ykskylän kohdalla

Ykskylä sijaitsee Väinänjoen pohjoisrannalla, vain parinkymmenen kilometrin päässä Riiasta. Väinäjoen saaressa on säilynyt vanha kivikirkko.

 

Uksküll

Ykskylän nimen saksalainen muoto Uksküll löytyy Ikskilen hotellin seinästä yhdessä liiviläistä laivaa esittävän kuvan kanssa. Liiviläisten omakielinen nimi on "randlased" ja merenkävijöitä he olivatkin sen lisäksi, että he muiden itämerensuomalaisten kansojen tapaan liikkuivat veneillään pitkin Itä-Euroopan jokia.

Ykskylän linnoituksen kivet

Suomalaiset ovat viimeksi taistelleet ja kaatuneet tällä paikalla Suuren Pohjan sodan alkuvaiheessa, kun Saksin ja Puolan joukot hyökkäsivät Ruotsi-Suomen silloisen rajajoen - Väinänjoen - yli pikaisesti Hämeestä Suomenlahden ympäri siirrettyjä joukkoja vastaan kesällä 1700. Ykskylän linnoitukset kivet ovat nyt uusiokäytössä. Paikalla on ulkoilmateatteri.

Takaisin Osmon kotisivulle