Suomalais-ugrilaisen maailman pääkaupunkeja ovat Budapest, Hanti-Mansijsk, Helsinki, Izhevsk, Joshkar-Ola, Kudymkar, Narjan-Mar, Petroskoi, Salehard, Saransk, Syktyvkar ja Tallinna. Historiallisia pääkaupunkeja ovat Nerova eli Novgorod, Irboska, Meschera, Muroma, Rosta, Valgetjärvi ja Ykskylä. Esittelyssä tässä Helsingin näkymiä.

Helsinki sijaitsee Suomenlahden pohjoisrannalla. Kaupunki on ilmava, ja meriliikenne vilkasta. Tässä tyttö poseeraa, Tallinnan laivaa ja virolaisia ystäviä odotellessa.

Osmo Pöysti

HELSINGIN KUVIA

Copyright ©: Osmo Pöysti

2000-2003

Kuru, Finland

Päivitetty 2007-08-17

Kuvat liittyvät kirjaan SUOMALAIS-UGRILAISEN MAAILMAN PÄÄKAUPUNGIT

Takaisin Osmon kotisivulle

 

Kesäpäivä keskustassa

Suomessa vuosilomat vietetään yleensä kesällä. Heinäkuussa Helsingin keskustassa on leppoisa lomatunnelma. Tämä kuva on Eteläiseltä Esplanadilta eli Espalta, joka yhdistää meren rannalla sijaitsevan kauppatorin ja Erottajan, jolta pääset kätevästi keskustan pääkaduille - Mannerheimintielle, Bulevardille tai vaikka Aleksanterinkadulle.

 

Kesäyö Helsingin horisontissa

 

Kesäpäivä Helsingin keskustassa saattaa olla helteisen kuuma, tai viileän sateinen. Ihmeellisimpiä ovat kuitenkin yöt, sillä Helsingin kesä on yölläkin valoisaa.

 

Finlandiatalo

 

 

Finlandiatalo on juhlavin maan julkisista kokouspaikoista. Lähistöllä on myös joukko kaupungin parhaita hotelleja. Mannerheimin tieltä katsottuna Finlandiatalo ei tosin näytä hääppöiseltä, onhan se sitä Kekkosen kauden tuotantoa. Käskivät pitämään matalaa profiilia, mutta itse mesoivat kuin maailman omistajat.

 

Larin Parasken patsas

Larin Paraske oli inkerikko, jonka lauluja kirjoitettiin muistiin 32000 säettä. Hänen laulunsa täyttävät Suomen kansan vanhojen runojen 34-osaisessa laitoksessa noin 4 kirjaa. Olisi kelvannut Quinnesin ennätysten kirjaankin.

 

Eduskuntatalo

Suomi tuli itsenäiseksi, kun venäläiset tappoivat tsaarin. Oli melkein pakko valita presidentti, vaikka ensin vähän kuningastakin ajateltiin. Poika syntyi vuonna 1999, kulissit ovat vuodelta 1938.

 

Näkymä itään

Eduskuntatalon portailta avautuu näkymä yli Töölön lahden Kallion kaupunginosan suuntaan. Maisemaa ja kuolleita sieluja hallitsee Erkon mediaimperiumin hallituspalatsi.

 

Rautatieasema

Helsingin rautatieaseman kuva koreilee Billy Gatesin julkaiseman CD-tietosanakirjan kannessa. Tässä oikea kuva inkerinsuomalaisen arkkitehdin Eliel Saarisen suunnittelemasta rautatieasemasta Simonkadun suunnalta nähtynä.

 

Kolme seppää

Kolmen sepän patsas on keskellä Helsinkiä, Mannerheimintien, Aleksanterinkadun ja Erottajan risteyksessä. Tästä sopii aloittaa Helsingin tutkiminen. Heti vasemmalla on Vanha ylioppilastalo.

 

Kallion kirkko

Helsinki on varsin nuori kaupunki. Rakennustöitä on ollut paljon, ja monet sen arkkitehdeistä ovat tulleet kuuluisaksi maailmalla. Kallion kaupunginosan kirkko on Alvar Aallon luomuksia.

 

Hakaniemen tori

Turistit ovat vallanneet meren rannalla sijaitsevan kauppatorin, mutta ei hätää. Kilometrin verran pohjoisempana on Hakaniemen tori, meren rannalla sekin.

 

Länsiväylän silta

Helsingin ydinkeskusta on niemellä, josta liikenne itään ja länteen kulkee siltojen kautta. Tässä näkymä Länsiväylän suuntaan Hietaniemen hautausmaalta nähtynä.

 

Joulukatu

Talvi on pimeä kuin ihmissuku, mutta sen keskellä lumen puhtaus saa pienenkin tuikun näyttämään ihmeelliseltä.

Takaisin Osmon kotisivulle