Salaseurojen suunnitelmissa on jo kahdensadan vuoden ajan kangastellut amerikkalaisen kristikunnan tuhoaminen. Nyt Amerikan kristikunta on historiansa kovimman hyökkäyksen kohteena. Kestävätkö Amerikan pylväät? Miten uskovat vastaavat hyökkäykseen? Entinen Etelän Baptisti, 77-vuotias Tim LaHaye on taistelun eturintamassa. Mutta millä eväin?

Osmo Pöysti: TIM LAHAYE

(c): Osmo Pöysti

Kuru, Finland

Luonnosversio 2004-05-17

 

Raamattua luetaan enemmän kuin koskaan ennen. Ja syykin on selvä: Jeesuksen tuleminen on lähellä. Nyt ihmisiä kiinnostavat Jeesuksen toisen takaisintulon tapahtumat. Johanneksen ilmestys, Toinen Tessalonikalaiskirje ja Danielin kirja ovat tärkeimmät raamatulliset lähteet, joissa näitä tapahtumia Raamatussa kuvataan. Mutta aloittelijalle Raamatun kirjat ovat vaikealukuisia. Vasta kun vanha baptistisaarnaaja Tim LaHaye ryhtyi kirjoittamaan niiden pohjalta kirjasarjaa Left Behind, ("Jäljelle jääneet", toisin sanoen ne, jotka jäivät rannalle, kun Jeesus haki omansa), kansa alkoi kiinnostua. Sarjan 12. kirja "Glorious Appearing: The End Days" (Loistava Ilmestyminen: Viimeiset Päivät) tuli kauppoihin maaliskuun 30. 2004. Kirjan ensipainos oli 1,9 miljoonaa kappaletta. Kaikkiaan Tim LaHayen kirjoja on myyty noin 60 miljoonaa kappaletta.

Left Behind - sarja

Left Behind (Jäljelle jääneet) sarjassa ilmestyi kaikkiaan 12 kirjaa:

Left Behind Jäljelle jääneet

Tribulation Force, Suuren Ahdistuksen Sotajoukko

Nicolae Nicolae

Soul Harvest Sielujen sato

Apollyon Kadottaja

Assassins Salamurhaajat

The Indwelling Vakituinen

The Mark Pedon Merkki

Desecration Häväistys

The Remnant Jäännös

Armageddon Harmageddon

The Glorious Appearing Loistava Ilmestyminen

Sarjan ensimmäinen osa Left Behind alkaa kertomuksella lentokoneesta, jonka matkustajista noin puolet äkkiä katoaa. Vain vaatteet jäävät penkille ...

LaHaye olettaa, että Jeesus hakee omansa ennen vaivan aikaa ja tuhatvuotista valtakuntaa. Tämän tulkinnan mukaan Jeesus hakee ensin omansa kaikkialta maailmasta niin, että maailmassa syntyy suuri hämmennys. Jäljelle jääneet joutuvat paniikkiin, mutta silloin Paholaisen agentit järjestävät päämiehensä maailmanuskonnon päämieheksi, ja suuri paholaisenpalvonta pääsee valloilleen - kaikkine kauheuksineen. Suuren Vaivan Ajan jälkeen Jeesus tulee takaisin kaikessa kirkkaudessaan ja voimassaan, valittujen pyhiensä kanssa. Ja lopettaa nimissään esiintyneen valhe-Jeesuksen pelin.

 

Premilleriaaninen tulkinta tuhatvuotisesta valtakunnasta

Lähes kaikki puheet tuhatvuotisesta valtakunnasta päättyivät toisen vuosisadan, jo ennen kirkon syntymistä vuonna 325. Kirkon omat ideologit selittivät kirkon itse olevan tuhatvuotista valtakuntaa koskevien ennustusten täyttymys. Mutta kun kirkkoa ei parhaalla tahdollakaan voi pitää Jumalan tekona, oli ennustukset otettava uuteen syyniin. Se, että tuhatvuotinen valtakunta kuuluu Jumalan suunnitelmiin, käy Raamatusta ilmi selvästi. Mutta tulisiko Jeesus hakemaan omansa pois ennen suuren vaivan ajan alkamista, sen keskellä, tai sen jälkeen, oli hämärän peitossa ja epävarmoja asiasta ollaan vieläkin.

Englantilaisiin Plymouthin veljiin kuulunut John Darby päätyi kannattamaan ajatusta, että Jeesus hakee omansa pois ennen vaivan aikaa. Tämän tempaamisen (kts. 2.Tess 4:16-17) jälkeen alkaa "Laittomuuden Ihmisen" aika maan päällä, jota kestää 7 vuotta. Määräajan kuluttua Jeesus ilmestyy julkisesti kaikessa loistossaan kaikkien pyhiensä kanssa ja asettaa uuden maailmanjärjestyksen ja kumoaa sen "uuden maailmanjärjestyksen", jota vastustaja nyt meille kaupittelee.

Darbyn edustamaa tulkintaa sanotaan premilleriaaniseksi, ennen tuhatvuotista valtakuntaa tapahtuvaksi uskovien tempaamiseksi. Myös Tim LaHaye on johdonmukaisesti samoilla linjoilla, kuin Darby. Mutta kuvaavaa tälle asialle on, että edes Plymouthin veljien keskuudessa asiasta ei koskaan päästy yksimielisyyteen. Ja aina kun asiasta joku jotain sanoo, ovat kerettiläisten metsästäjät kohta hänen kimpussaan. Kaikkitietävän oloiset "heresy hunterit" ovat liikkeellä, vaikka Herran veli Jaakob jo kauan sitten myönsi, että paljossa me opettajat erehdymme.

Heresy huntereiden on onnistunut saada LaHaye kiinni muutamasta kyseenalaisesta kohdasta. Monet kun eivät ole ollenkaan niin varmoja Tom LaHayen tulkinnoista esimerkiksi tempaamisen (rapture) ajankohdasta. Toivottavasti LaHaye ei erehdy.

Muutamat La Hayen esittämät fiktiot, joiden perusteella pedon merkin ottaneilla muka olisi mahdollisuus katua tekojaan ja näin välttää pedon merkin ottajille säädetty rangaistus, on suoranainen paholaisen ansa - paljon ovelampi, kuin Voltairen kuuluisa suora hyökkäys Jumalaa vastaan.

 

Babylon-sarja

Vuonna 2003 Tim LaHaye aloitti uuden kirjasarjan, jonka aineena on Babylon. Ensimmäinen osa Babylon Rising (Babylon nousussa) on kirjoitettu yhteistyössä Creg Dinallon kanssa.

Babylonialainen kultti on tärkein ihmisten koskaan keksimistä uskonnoista. Sen keskeisin osa on auringonpalvonta, jota pian laajennettiin babylonialaiseksi kolminaisuudeksi. Alkuperäiseen babylonialaiseen kolminaisuuteen luettiin aurinko, kuu ja tähdet. Nämä saivat maalliset ilmentymänsä kuninkaan, kuningattaren ja äpärän suorittamissa kulttiorgioissa, jotka eri kansojen keskuuteen levitessään saivat erilaisia vivahteita ja uusia nimiä. Nykypäivän uskonnollisella kartalla babylonialaista kulttia tarjotaan useita eri muunnoksina: hinduismin, kirkon, islamin, mitralaisuuden ja filosofian piiriin kuuluvien oppijärjestelmien muodossa.

Babylonialainen kultti esiintyy heti Raamatun ensi lehdillä ja vielä Ilmestyskirjassakin sen kannattajat haastavat Jumalan. Babylonialainen kultti on luonteeltaan poliittinen. Sen alusta sanotaan:

Ja Kuusille syntyi Nimrod. Hän oli ensimmäinen valtias maan päällä. Hän oli mahtava metsämies Herran edessä. Siitä on sananparsi: "Mahtava metsämies Herran edessä niinkuin Nimrod". Ja hänen valtakuntansa alkuna olivat Baabel, Erek, Akkad ja Kalne Sinearin maassa. Siitä maasta hän lähti Assuriin ja rakensi Niiniven, Rehobot-Iirin ja Kelahin, sekä Resenin Niiniven ja Kelahin välille; se on tuo suuri kaupunki. (Kts. 1.Moos 10:8-12).

Lopulta kaupunki tuhotaan Jumalan Valtakunnan tieltä:

Ja väkevä enkeli otti kiven, niinkuin suuren myllynkiven, ja heitti sen mereen sanoen: "Näin heitetään kiivaasti pois Babylon, se suuri kaupunki, eikä sitä enää löydetä". (Kts. Ilm 18:15-21).

Jumalan kunnioituksen ja palvonnan ja Saatanan inspiroiman auringonpalvonnan välinen konflikti tarjoaa mainiot puitteet seikkailukertomuksille. Hyllywood on jo huomannut, että tämä on aihe joka kiinnostaa, ja joka tuo rahaa. Hyville käsikirjoituksille on olemassa käyttöä.

 

Raha ja maine

Left Behind-sarjan kirjat tuottivat kirjoittajille kymmeniä miljoonia dollareita, ja Babylon-sarjan tekijöille on luvassa 42 miljoonan dollaria. Paitsi mammonaa, myös mainetta ja kunniaa on tullut. Jotkut ovat siitä jo suuttuneet, mutta minkäs kirjoittaja sille voi, jos kehuja tulee. Kunhan ei käytä leivisköitään väärin.

Henkilökuva

Netistä ei vielä löytynyt tämän Amerikan Yhdysvaltojen luetuimman nykykirjailijan henkilötietoja. Sukunimi viittaa assyyrialaiseen syntyperään, ulkonäko ja hyvä Lähi-Idän tuntemus samoin, mutta nämä ovat vain osviittoja. Meriittejä on paljon, ja niistä löytyy kyllä tietoja. Myös Tim LaHayen vaimo on samoilla linjoilla miehensä kanssa. Jo yli viisikymmentä vuotta yhteistä matkaa on hyvä todistus paitsi vaimosta, myös hänen miehestään.

Tutkimuskeskuksen Pre-Trib Research Center perustaminen

lehti: The Pre-Trib Perspectives, ilmestyy kerran kuukaudessa

25 v pastorina San Diego, Kalifornia

Christian Heritage Collegen ja 10 kristillisen koulun perustaminen

mukana perustamassa Institute of Creation Research

kirjoja käännetty 32 kielelle

 

Takaisin Osmon kotisivulle