Yksi varmimmista keinoista päästä kerettiläisen kirjoihin, on puhua täydellisyydestä. Saat heti vastaasi lauseen: "kaikkihan me olemme vajavaisia". Jeesus kuitenkin sanoi, että "Olkaa täydelliset niin kuin teidän taivaallinen isänne täydellinen on".

 

Osmo Pöysti:

TÄYDELLISYYS

Ylöjärven Kurussa

2010-08-22

Kun teologit ja muut filosofit puhuvat täydellisyydestä, he puhuvat oppirakenteensa aukottomuudesta, mutta kun me puhumme täydellisyydestä, tarkoitamme Jumalan tahdon mukaista tekoa. Ymmärsitkö: me puhumme kokonaan eri asioista, ja siksi on uskovan ja teologin on turha edes keskustella täydellisyydestä. Tämä ei kuitenkaan estä meitä uskovia keskenämme puhumasta siitä.

Hebreaksi täydellinen on "tamim". Täydellinen Jumalan silmissä on myös nuhteeton Jumalan silmissä. Ensimmäinen henkilö, josta tätä sanaa käytetään on Noa:

Tämä on kertomus Nooan suvusta. Nooa oli aikalaistensa keskuudessa hurskas ja nuhteeton mies ja vaelsi Jumalan yhteydessä. (1.Ms 6:9)

Vuorisaarnassa Jeesus kehoitti seuraajiaan olemaan täydellisiä, koska taivaallinen isämmekin on täydellinen. Saman kehoituksen sai kuulla jo Abraham:

Kun Abram oli yhdeksänkymmenen yhdeksän vuoden vanha, ilmestyi Herra hänelle ja sanoi hänelle: "Minä olen Jumala, Kaikkivaltias; vaella minun edessäni ja ole nuhteeton. (1.Ms 17:1)

Noan nuhteettomuus toi hänelle pelastuksen maailmaa kohdanneesta tuhosta. Abramille annettiin kehoitus elää nuhteettomasti ja lupaus tulevasta maailmasta:

Kun Abram oli yhdeksänkymmenen yhdeksän vuoden vanha, ilmestyi Herra hänelle ja sanoi hänelle: "Minä olen Jumala, Kaikkivaltias; vaella minun edessäni ja ole nuhteeton. Ja minä teen liittoni meidän välillemme, minun ja sinun, ja lisään sinut ylen runsaasti."
Ja Abram lankesi kasvoilleen, ja Jumala puhui hänelle sanoen:
"Katso, tämä on minun liittoni sinun kanssasi: sinusta tulee kansojen paljouden isä. Niin älköön sinua enää kutsuttako Abramiksi, vaan nimesi olkoon Aabraham, sillä minä teen sinusta kansojen paljouden isän. Minä teen sinut sangen hedelmälliseksi ja annan sinusta tulla kansoja, ja sinusta on polveutuva kuninkaita. Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, ollakseni sinun ja sinun jälkeläistesi Jumala, ja minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi sen maan, jossa sinä muukalaisena asut, koko Kanaanin maan, ikuiseksi omaisuudeksi; ja minä olen heidän Jumalansa."

Ja Jumala sanoi Aabrahamille: "Mutta sinä pidä minun liittoni, sinä ja sinun jälkeläisesi, sukupolvesta sukupolveen. (1.Ms 17:1-9)

Takaisin Osmon kotisivulle