NOUSEEKO VENÄJÄ?

Minä olen katsellut Venäjää maalaispojan silmin ja tehnyt omia huomioitani. Ja omia päätelmiäni. Niistä siis seuraavassa.

1. Ensinnäkin venäläiset juovat liian paljon viinaa. Mikään talousuudistus ei etene, jos työntekijät ovat aina juovuksissa tai rapulassa tai hoidettavana alkoholimyrkytyksen takia tai kuolleet.

2. Vain viisikymmentä prosenttia venäläisistä solmii tätä nykyä joskus avioliiton ja sekin päättyy tavallisesti muutaman vuoden jälkeen avioeroon. Lapsia venäläisessä avioliitossa on tavallisesti noin yksi tai puolitoista, keskimäärin. Väkiluku laskee liki miljoonan joka vuosi huolimatta siitä, että entisistä miehitysmaista tulee paluumuuttajia Venäjälle. Ei tarvitse olla taloustieteilijä ymmärtääkseen, että maassa pitää olla ihmisiä, ennen kuin kaikki pyörii. Teollisuus ei pyöri pelkkien isoäitien varassa.

3. Perestroikaa ei koskaan tullut. Perestroika oli bluffia. Yksityistalous on edelleen mahdoton. Eräs ystävistäni harjoitti ammattikalastusta Ilmajärvellä, Novgorodin kupeessa, aina siihen saakka, kunnes mafia tuli ja sanoi: "Sinä et saa kalastaa". Toinen ystävästäni perusti puusepänverstaan ja alkoi valmistaa sohvia. Uskovaisena miehenä tuttavani maksoi tietysti veronsa - 82 prosenttia LIIKEVAIHDOSTA. Puusepälle ei jäänyt verojen maksamisen jälkeen enää tarveaineiden ostamiseen tarvittavia rahoja, ei sittenkään, vaikka hän olisi tehnyt työnsä täysin palkatta. Liike oli pakko sulkea. Mutta silloin mafia tuli ja teki tarjouksen: 50% meille ja 50% sinulle. Mafia lupasi maksaa kaikki puusepän verot ja suojella puuseppää kaikilta valtion virkamiehiltä. Eikä hinta ollut paha ollenkaan, puolet TUOTOSTA. Uskova mies kun oli, hän jätti tarjouksen hyväksymättä, myi puusepänkoneet ja meni kaasulaitokselle töihin.

4. Tatarstanin presidentti Mintimer Shaimijev oli paikallisen television haastateltavana, ja kertoi presidenttitason mafiasta. Kun Tatarstan maksaa Moskovalle veronsa, se saa osan rahasta takaisin Valtion budjetista erilaisiin tarkoituksiin. Mutta Tatarstanin presidentin kertoman mukaan keskushallinto ei pane maksuun budjetissa osoitettuja määrärahoja ennen kuin Tatarstanista on siirretty määrärahan arvosta noin 20% vastaava summa viranomaisten määräämälle tilille, joka mitä todennäköisemmin on mafian tili. Korruptio on niin syvälle juurtunut käytäntö, että edes Tatarstanin rehellisenä tunnettu presidentti ei ole voinut päästä siitä eroon. Tsetsenian presidentin kohtalo on kyllin varoittava esimerkki.

5. Maatalousuudistusta ei tullut. Entiset puolue- ja KGB- ja teollisuuspamput, armeijan pamput ja kaupunginjohtajat ovat ostaneet osakeyhtiöiksi muutettuja kolhooseja ja muuta omaisuutta. Omaa maata kun venäläinen ei omista muuta kuin kasvimaapalstan. Yksityistalous on maataloudessakin mahdoton ajatus.

6. Venäjä kuluttaa vieläkin valtaosan tuloistaan aseteollisuuden ja armeijan tarpeisiin. Entinen pääministeri Tshernomyrdin sanoi: "Armeija on kaikkeinpyhin". Sotateollisuus on Venäjän uskonto. Se pyörii täysin kierroksin mutta tuottaa vain kuolemaa. Asevelvollisia armeija vammauttaa henkisesti ja fyysisesti. Venäjän armeija käy yhä sotaa omaa kansaansa vastaan. Perestroikasta huolimatta samat jumalat ovat vielä paikoillaan.

7. Venäjän ongelma on hengellinen. Varastaminen, juoppous, lahjonta, laittomuus, huoruus, väkivalta ja muut konnuudet ovat ihmisen henkisestä tilasta riippuvia ilmiöitä. Jumala voi auttaa, mutta hän ei auta väkisin. Jumalan puoleen on käännyttävä.

Sen seitsemän vuoden aikana, jolloin asuin Venäjällä, seurasin maan poliittista elämää aika tarkkaan. Hämmästyttävää oli, että kansanedustajien keskuudessa oli myös muutama sivistynyt ihminen. Javlinski ja muutamat muut antoivat jatkuvasti viisaita ehdotuksia siitä, miten ongelmat pitäisi hoitaa. Mutta kaikki oli turhaa. Kukaan ei kuunnellut järkeviä ehdotuksia. Entiset puoluepamput ovat nykyisin kapitalisteja. Edes takkeja ei ole tarvinnut kääntää. Talousuudistusta näiltä herroilta on turha rukoilla. Ainut konsti vapautua Saatanan koukusta on Jeesus. Jeesus on sellainen Herra, joka antaa ihmiselle voiman tehdä paholaisen tahdon vastaisia järkeviä ratkaisuja.

Copyright ©: Osmo Pöysti

2002-07-14

Takaisin Osmon kotisivulle