KUN JUMALA OKSENTAA

Ilmestyskirjan seitsemästä seurakunnasta viimeisenä saa Laodikean seurakunnan enkeli viestin Jumalalta:

Ja Laodikean seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo Amen, se uskollinen ja totinen todistaja, Jumalan luomakunnan alku: Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä palava; oi, jospa olisit kylmä tai palava! Mutta nyt, koska olet penseä, etkä ole palava etkä kylmä, olen minä oksentava sinut suustani ulos. Sillä sinä sanot: Minä olen rikas, minä olen rikastunut enkä mitään tarvitse; etkä tiedä, että juuri sinä olet viheliäinen ja kurja ja köyhä ja sokea ja alaston. Minä neuvon sinua ostamaan minulta kultaa, tulessa puhdistettua, että rikastuisit, ja valkeat vaatteet, että niihin pukeutuisit eikä alastomuutesi häpeä näkyisi, ja silmävoidetta voidellaksesi silmäsi, että näkisit. Kaikkia niitä, joita minä pidän rakkaina, minä nuhtelen ja kuritan; ahkeroitse siis ja tee parannus. (Ilm 3:14-19).

Nimi Laodikea on yhdyssana, jonka ensimmäinen osa "laos" tarkoittaa kansaa ja toinen osa "dikeos" tarkoittaa oikeutta ja valtaa. Kyse on siis kansanvaltaisesta kirkosta, sellaisesta mukamas-seurakunnasta, jossa Kristus ei olekaan korkein auktoriteetti, vaan kansa.

Keskiajan uskonpuhdistusliikkeille oli selviö, että Ilmestyskirjan seitsemän seurakuntaa ovat aikahistoriallinen ennustus kristikunnasta. Kun katolinen kirkko menetti jalansijaa uskonpuhdistusliikkeelle, sen agentit lanseerasivat maailmalle koko joukon muita tulkintoja Ilmestyskirjan seitsemästä seurakunnasta. Mutta toteutunut historia osoittaa taas kerran jopa sokealle Paavollekin, mikä tulkinta on ollut oikea. Riittää, kun katsoo päivälehdistä vaikka niitä arkkipiispa Paarman lausuntoja ja oikeusministeri Koskisen kannanottoja.

Jumala sanoo oksentavansa Laodikean seurakunnan ulos suustaan. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Mutta yksittäinen ihminen voi tehdä Laodikean mallista poikkeavan ratkaisun ja kunnioittaa edelleen Jeesusta Herrana. Jumalalla on vielä kaiken tämän jälkeen sana:

Katso, minä seison ovella ja kolkutan; jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, niin minä käyn hänen tykönsä sisälle ja aterioitsen hänen kanssaan, ja hän minun kanssani. Joka voittaa, sen minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niinkuin minäkin olen voittanut ja istunut Isäni kanssa hänen valtaistuimellensa. Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo.'" (Ilm 3:20-22).

2003-02-28

Copyright ©: Osmo Pöysti

Takaisin Osmon kotisivulle