Kuka määrittelee tekijänoikeudet… Kuka on arvollinen avaamaan kirjat ja tiedostot…

Ja minä näin väkevän enkelin, joka suurella äänellä kuulutti: "Kuka on arvollinen avaamaan tämän kirjan ja murtamaan sen sinetit?" (Ilm 5:2)

Osmo Pöysti

TEKIJÄNOIKEUDET

Ylöjärvi, Finland

2012-04-30

Kaikki oikeudet pidätetään

Ilmaisjakelut ja tallennus sallitaan

Vasile Oprean romaniaksi laulama ja englanniksi tekstitetty Dumnezeu e taria mea, (Jumala on vahvuuteni) oli tavattoman suosittu. Kuuntelijoita oli tammikuussa alle 300 tuhatta, ja pääsiäisen edellä jo yli 600 tuhatta. Kun hain laulun youtubesta, juoksi puolitoistavuotias tyttöni heti paikalle, kiipesi syliini ja hetken kuunneltuaan katsoi minuun autuaallinen ilme silmissään. Sitten hän nukahti. Mutta nyt laulua ei entiseltä paikaltaan enää löydy.

Youtuben sivulla lukee nyt ilmoitus siitä, että video on poistettu levytysyhtiö Sperantan tekijänoikeusvaatimuksien johdosta. Kerran netistä hävinnyt laulu löytyy nyt monesta osoitteesta, yksi versio ilman englanninkielistä tekstitystä, joku toinen ilman romaniankielisiä sanoja. Kun tässä maailmassa sanoo tai tekee jotakin, ei sanottua enää voi vetää takaisin. Jos youtube vaikenee, alkavat kivet huutaa.

Jumala on määritellyt tekijänoikeutensa neljännessä käskyssä:

Muista pyhittää lepopäivä. Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi; mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on. Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen. (2.Ms 20:8-11)

Oletko koskaan ajatellut varpaitasi tai vaikkapa varpaan kynsiä? Jumala omistaa ne. Siihen aikaan, kun Romaniassa oli vain vähän uskovia, ja nekin vankilassa, tuli kulkuri komean talon kynnykselle kysymään yösijaa. Palvelija kutsui isännän, joka sanoi kulkurille: ei tämä mikään hotelli ole. "Komea talo kuitenkin", vastasi kulkuri. Saatuaan vielä tietää, että talo oli isännän isoisän rakentama, kysyi kulkuri isoisän vointia ja sai kuulla hänen jo kuolleen. Myös isännän isä oli kuollut, josta kulkuri päätteli, että hotellihan se talo sittenkin on.

Ihmiskunnalla on vaikeuksia tunnustaa Jumalan oikeudet. Jumalan pahimpia vastustajia ovat kirkko ja valtio. Ranskan vallankumous yritti päästä eroon Jumalan tekijänoikeuksista muistuttavasta seitsenpäiväisestä viikosta säätämällä kymmenpäiväisen "viikon". Kirkonmiehet sopivat Rooman valtion kanssa jo 300-luvulla viikon ensimmäisen päivän viettämisestä lepopäivänä viikon seitsemännen päivän asemesta - auringonpäivää viettääkseen ja ihmisiä pettääkseen. Muslimit eivät asiaa korjanneet ja viettävät nyt perjantaita lepopäivänään. Protestantitkin nimittelevät nyt sunnuntaita viikon viimeiseksi päiväksi, vaikka hyvin tietävät sunnuntain olevan viikon ensimmäinen päivä. Mutta mitä tekevät juutalaiset? He sanovat kyllä viettävänsä sapattia sapattina, mutta heidän pankkinsa ovat kiinni sunnuntaina, joka Jumalan lain mukaan on työpäivä.

Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi. Sentähden Jumala on heidät, heidän sydämensä himoissa, hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa, nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen. (Rm 1:22-25)

Ei ainoastaan kirkko ja valtio, vaan kaikki maailman uskonnot ovat sotajalalla Jumalaa vastaan, sillä uskonnot perustuvat auringon, kuun ja tähtien palvontaan.

Ettekö tiedä, että kenen palvelijoiksi (δουλους - orjiksi), ketδ tottelemaan, te antaudutte, sen palvelijoita (δουλοι - orjia) te olette, jota te tottelette, joko synnin palvelijoita, kuolemaksi, tahi kuuliaisuuden, vanhurskaudeksi? (Rm 6:16)

Tekijänoikeudet on periaatteessa hyvä asia. Mutta tekijällä on paitsi oikeutensa, myös vastuu tekemistään. Kun ihminen tekee jotakin, hän ei saa tehtyä tekemättömäksi, eikä voi vetää sanojaan takaisin. Ihmisen on oltava aina valmiina pyytämään sanojaan ja tekojaan anteeksi ja maksamaan korvauksia, jotka saattavat ylittää tekomiehen korvauskyvyn.

Yksikään lasku tässä maailmassa ei jää maksamatta, vaikka korvausvelvollinen ei siihen itse pystyisikään. Joku maksaa aina, sillä maailma on Jumalan, ja hän on "kanna", hän pitää vanhurskautta voimassa. Sinä maksat itsesi luomisesta ja maan käytöstä rojaltit kerran viikossa Jumalalle. Jos sinä et niitä maksa, sinä jäät velkaa. Ei sinunkaan velka maksamatta jää, siitä Jumala on jo pitänyt huolen antamalla poikansa koko maailman syntivelan sovituksesi, mutta sinun on alistuttava velkajärjestelyyn, jonka perusajatus sisältyy näihin sanoihin:

Silloin Jeesus sanoi opetuslapsillensa: "Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua…" (Mt 16:24)

Jo aiemmin Jeesus oli esittänyt saman koko maailmalle:

Sentähden, jokaisen, joka tunnustaa minut ihmisten edessä, minäkin tunnustan Isäni edessä, joka on taivaissa. Mutta joka kieltää minut ihmisten edessä, sen minäkin kiellän Isäni edessä, joka on taivaissa. Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan rauhaa maan päälle; en ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan. Sillä minä olen tullut 'nostamaan pojan riitaan isäänsä vastaan ja tyttären äitiänsä vastaan ja miniän anoppiansa vastaan; ja ihmisen vihamiehiksi tulevat hänen omat perhekuntalaisensa'.
Joka rakastaa isäänsä taikka äitiänsä enemmän kuin minua, se ei ole minulle sovelias; ja joka rakastaa poikaansa taikka tytärtänsä enemmän kuin minua, se ei ole minulle sovelias; ja joka ei ota ristiänsä ja seuraa minua, se ei ole minulle sovelias. Joka löytää elämänsä, kadottaa sen; ja joka kadottaa elämänsä minun tähteni, hän löytää sen. Joka ottaa tykönsä teidät, se ottaa tykönsä minut; ja joka ottaa minut tykönsä, ottaa tykönsä hänet, joka on minut lähettänyt. Joka profeetan ottaa tykönsä profeetan nimen tähden, saa profeetan palkan; ja joka vanhurskaan ottaa tykönsä vanhurskaan nimen tähden, saa vanhurskaan palkan. Ja kuka hyvänsä antaa yhdelle näistä pienistä maljallisen kylmää vettä, hänen juodaksensa, opetuslapsen nimen tähden, totisesti minä sanon teille: hän ei jää palkkaansa vaille." (Mt 10:32-42)

Olikos tämä nyt liian perusteellisesti kerrottu? Kysymys on siitä, että sinun on kuoltava Kristuksen kanssa saadaksesi levon. Vanhan Liiton aikana kyse oli viikkolevosta, nyt hyvästä omastatunnosta, joka on edellytys hyvään elämään. Opetuslapsia ovat ne, jotka ovat hyväksyneet tämän tarjouksen. Huomaa, että tarjoukseen sisältyy paljon enemmän kuin anteeksianto:

Silloin Jeesus sanoi opetuslapsillensa: "Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä joka tahtoo pelastaa elämänsä (oik. sielunsa - την ψυχην αυτου), hδn kadottaa sen, mutta joka kadottaa elämänsä (sielunsa - την ψυχην αυτου) minun tδhteni, hän löytää sen. Sillä mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman (τον κοσμον ολον), mutta saisi sielullensa (την δε ψυχην αυτου) vahingon? Taikka mitδ voi ihminen antaa sielunsa lunnaiksi (ανταλλαγμα της ψυχης αυτου)? Sillä Ihmisen Poika on tuleva Isänsä kirkkaudessa enkeliensä kanssa, ja silloin hän maksaa kullekin hänen tekojensa mukaan. Totisesti minä sanon teille: tässä seisovien joukossa on muutamia, jotka eivät maista kuolemaa, ennenkuin näkevät Ihmisen Pojan tulevan kuninkuudessaan." (Mt 16:24-28)

Maailma on Jumalan peltomaa, josta Jumala odottaa hyvää satoa. Jumalan kylvömaassa sana on siemen. Hyvä sato saadaan vain hyvästä siemenestä, mutta kylväjiä on muitakin, ja aggressiivisia kaiken lisäksi:

Älkää siis peljätkö heitä. Sillä ei ole mitään peitettyä, mitä ei tule paljastetuksi, eikä mitään salattua, mikä ei tule tunnetuksi. Minkä minä sanon teille pimeässä, se puhukaa päivän valossa. Ja minkä kuulette kuiskattavan korvaanne, se julistakaa katoilta. (Mt 10:26-27)

Informaatiosota ei ole uutta maailmassa, mutta sitä käydään niin ovelasti, ikään kuin koko sotaa ei olisi olemassakaan. Puhutaan kyllä Kiinan ja muslimimaiden harjoittamasta internetin sensuroinnista, mutta Hollywoodin herrat (Hollywood - juutalaisen Amerikan okkulttisen maailman pyhä uhrilehto) ovat ottamassa käyttöön samat menetelmät muka tekijänoikeuksien valvonnan tarkoituksella.

Kun sillä välin kansaa oli kokoontunut tuhatmäärin, niin että he polkivat toisiaan, rupesi hän puhumaan opetuslapsillensa: "Ennen kaikkea kavahtakaa fariseusten hapatusta, se on: ulkokultaisuutta. Ei ole mitään peitettyä, mikä ei tule paljastetuksi, eikä mitään salattua, mikä ei tule tunnetuksi. Sentähden, kaikki, mitä te pimeässä sanotte, joutuu päivänvalossa kuultavaksi, ja mitä korvaan puhutte kammioissa, se katoilta julistetaan. (Lk 12:1-3)

Brysselin tietäjät pyrkivät tallentamaan Pedoksi (the Beast) sanotuille tietokoneilleen kaiken tiedon hallitakseen kaikkia ihmisiä. Mutta myös Jumala pitää kirjaa. Lopulta vain Jumalan kirjanpidolla on merkitystä. Ja siinä on se hyvä puoli, ettei Jumalan tuomioihin ole muilla nokan koputtamista.

Ja minä näin valtaistuimella-istuvan oikeassa kädessä kirjakäärön, sisältä ja päältä täyteen kirjoitetun, seitsemällä sinetillä suljetun. Ja minä näin väkevän enkelin, joka suurella äänellä kuulutti: "Kuka on arvollinen avaamaan tämän kirjan ja murtamaan sen sinetit?" Eikä kukaan taivaassa eikä maan päällä eikä maan alla voinut avata kirjaa eikä katsoa siihen. Ja minä itkin kovin sitä, ettei ketään havaittu arvolliseksi avaamaan kirjaa eikä katsomaan siihen.
Ja yksi vanhimmista sanoi minulle: "Älä itke; katso, jalopeura Juudan sukukunnasta, Daavidin juurivesa, on voittanut, niin että hän voi avata kirjan ja sen seitsemän sinettiä". (Ilm 5:1-5)

Takaisin Osmon kotisivulle