Joku aika sitten olin jättämässä jäähyväisiä kuolevalle sisarelle. Sisar oli peloissaan, ja hänen miehensäkin oli hätääntynyt. Meitä jäähyväisten jättäjiä oli pirtissä useampia, mutta olimme kehnoja auttajia. Tapaus jäi minua vaivaamaan, ja kun vertasin sitä erään toisen sisaren viimeisiin päiviin, joita myös olin todistamassa, syntyi tämä kirjoitus. Tämän toinen sisar eli viimeiset päivänsä niin kirkkaassa tulevan elämän valossa, että lohdutusta ei ollenkaan tarvittu. Hän oli tietoinen tulevaisuudestaan Kristuksessa ja odotti tapaamista. Omien sanojensa mukaan hän "oli kuin puhdas neitsyt". Taivas ei ole mikään ylipitkä eläkeikä. TAIVAS on elämää!

Kirkkautta kohti!

Kurussa 2005-07-01

Osmo Pöysti

Ensin neljän askelelta taivaaseen: RISTI, YLÖSNOUSEMUS, IMMANUEL ja HÄÄT ja sitten Tuhatvuotisen valtakunnan aika. Sen lopulla on vielä lyhyt viimeinen taisto. Sitten Voittaja luovuttaa kaiken vallan Isän käsiin. Kansojen tuomion jälkeen Taivaasta laskeutuvat uudet taivaat ja uusi maa, jossa Ikuisen Elämän perilliset ELÄVÄT Jumalan yhteydessä.

 

1. Risti: TE OLETTE KUOLLEET KRISTUKSESSA

Lapsesta asti meille on kerrottu, että Jeesus kuoli ristillä. Jopa paholaisen vallassa olevat ihmiset jankuttavat sitä meidän päähämme. Mutta meidän höynäyttäjämme jättävät kertomatta, että Jeesus määräsi myös seuraajansa ottamaan ristinsä ja kieltämään itsensä. Vai oletko kuullut tätä ennen:

Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä joka tahtoo pelastaa elämänsä, hän kadottaa sen, mutta joka kadottaa elämänsä minun tähteni, hän löytää sen. (Kts. Matt 16:24-25)

Joo. Näin me on tehty, ja näin meille on sanottu, ja tämän me uskon kautta Kristuksessa omistamme:

Sillä te olette kuolleet, ja teidän elämänne on kätkettynä Kristuksen kanssa Jumalassa; (Kol 3:3)

Me kuolimme sitä varten entiselle isännällämme, synnille, että voisimme mennä uuteen liittoon toisen, paremman isännän kanssa:

Niin, veljeni, teidätkin on kuoletettu laista Kristuksen ruumiin kautta, tullaksenne toisen omiksi, hänen, joka on kuolleista herätetty, että me kantaisimme hedelmää Jumalalle. (Rm 7:4).

2. Ylösnousemus: TEIDÄT HÄN TEKI ELÄVIKSI KRISTUKSESSA

Lapsesta asti meille on kerrottu, että Jeesus nousi ylös haudasta. Jopa paholaisen vallassa olevat ihmiset jankuttavat sitä meidän päähämme. Mutta ne ovat niin ovelia, etteivät kerro, että myös me olemme nousseet uuteen elämään yhdessä ylösnousseen Herramme kanssa:

Ja teidät, jotka olitte kuolleet rikoksiinne ja lihanne ympärileikkaamattomuuteen, teidät hän teki eläviksi yhdessä hänen kanssaan, antaen meille anteeksi kaikki rikokset, ja pyyhki pois sen kirjoituksen säädöksineen, joka oli meitä vastaan ja oli meidän vastustajamme; sen hän otti meidän tieltämme pois ja naulitsi ristiin. (Kol 2:13-14).

Noustuaan ensin ylös haudasta Jeesus nousi taivaisiin. Mutta myös, jotka elämme hänessä, Kristuksessa, olemme asetetut taivaisiin "en Hristo", Kristuksessa:

Jumala, joka on laupeudesta rikas, suuren rakkautensa tähden, jolla hän on meitä rakastanut, on tehnyt meidät, jotka olimme kuolleet rikoksiimme, eläviksi Kristuksen kanssa - armosta te olette pelastetut - ja yhdessä hänen kanssaan herättänyt ja yhdessä hänen kanssaan asettanut meidät taivaallisiin Kristuksessa Jeesuksessa. (Kts. Ef 2:4-6)

3. Immanuel: JEESUS ISÄSSÄ, TE KRISTUKSESSA JA KRISTUS TEISSÄ

Lause, jonka Jeesus sanoi olevan tärkeintä laissa ja profeetoissa, alkaa sanoilla: "Kuule Israel: Herra, sinun Jumalasi on yksi". Tämä asia ei tässä maailmassa ole aivan kohdallaan, sillä synti erottaa ihmisen Jumalasta. Hoitaakseen synnin ongelman Jumala antoi ainosyntyisen poikansa, ettei kukaan, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan saisi iankaikkisen elämän.

Jeesus teki sen, mitä häneltä odotettiin, eli palautti kadonneet lampaat Jumalan yhteyteen. Nyt Jumala on taas yksi, tai ainakin sinä päivänä, jolloin viimeinenkin hänen kadonnut lampaansa on saanut Pyhän Hengen, päässyt osalliseksi Jumalallisesta luonnosta:

Vielä vähän aikaa, niin maailma ei enää minua näe, mutta te näette minut; koska minä elän, niin tekin saatte elää. Sinä päivänä te ymmärrätte, että minä olen Isässäni, ja että te olette minussa ja minä teissä. (Joh 14:19-20)

Pyhä Henki tekee Jeesuksen opetuslapsista Jumalan lapsia, ja antaa heille jumalallisia ominaisuuksia, joista tärkein on rakkaus. Se, joka rakastaa Jeesusta, pitää hänen käskynsä. Hän hylkää maailman tien, yhtyäkseen Kristukseen hengessä:

Vai ettekö tiedä, että joka yhtyy porttoon, tulee yhdeksi ruumiiksi hänen kanssaan? Onhan sanottu: "Ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi". Mutta joka yhtyy Herraan, on yksi henki hänen kanssaan. (1.Kor 6:16-17)

Se, joka rakastaa Jeesusta, toteuttaa hänen käskynsä mielellään. Eikä hänen käskynsä ole vaikea, vaikka se onkin uusi:

Uuden käskyn minä annan teille, että rakastatte toisianne, niinkuin minä olen teitä rakastanut - että tekin niin rakastatte toisianne. (Joh 13:34).

Se, joka rakastaa Jeesusta, käyttää hänen valtaansa uskon kautta Kristukseen:

Mutta palvelijani sanan minä toteutan ja saatan täyttymään sanansaattajaini neuvon. (Jes 44:26).

 

4. Häät: LIITTO MUUTTUU YHTEYDEKSI ja USKO NÄKEMISEKSI

Kristus tekee uudeksi kaikki. Ihmisen uudistus alkaa Hengen uudistuksesta, jonka jälkeen myös sielu vapautuu lihan orjuudesta. Uskovien ylösnousemuksessa sitten tämä savimajakin vaihdetaan taivaalliseen asumukseen. Kun kaikki on taivaskelpoista, vietetään Kristuksen ja hänen morsiamensa häitä. Häät kestävät seitsemän vuotta. Ystävät ovat kirjoittaneet häähymninkin jo valmiiksi:

Veisuunjohtajalle; veisataan kuin: "Liljat"; koorahilaisten mietevirsi; laulu rakkaudesta.

Minun sydämeni tulvii ihania sanoja; minä lausun: kuninkaasta on minun lauluni, minun kieleni on kerkeän kirjurin kynä. Sinä olet ihmislapsista ihanin, suloisuus on vuodatettu sinun huulillesi, sentähden Jumala siunaa sinua iankaikkisesti. Vyötä miekka vyöllesi, sinä sankari, vyöttäydy kunniaasi ja korkeuteesi. Ole onnekas korkeudessasi. Nouse sotavaunuihisi totuuden, nöyryyden ja vanhurskauden puolesta, ja oikea kätesi opettakoon sinulle peljättäviä tekoja. Sinun nuolesi ovat terävät, kansat kaatuvat sinun allesi; kuninkaan vihollisten sydämet lävistetään. Jumala, sinun valtaistuimesi pysyy aina ja iankaikkisesti; sinun valtakuntasi valtikka on oikeuden valtikka. Sinä rakastat vanhurskautta ja vihaat vääryyttä; sentähden on Jumala, sinun Jumalasi, voidellut sinua iloöljyllä enemmän kuin sinun osaveljiäsi. Mirhaa, aloeta ja kassiaa tuoksuvat kaikki sinun vaatteesi, kanteleet helisevät sinun iloksesi norsunluisista palatseista. Kuningasten tyttäriä on sinun kaunistuksenasi, kuningatar seisoo sinun oikealla puolellasi, Oofirin kullassa.

Kuule, tytär, katso ja kallista korvasi, unhota kansasi ja isäsi huone, ja saakoon kuningas halun sinun kauneuteesi, sillä hän on sinun herrasi. Kumarra häntä. Tytär Tyyro ja kansan rikkaimmat etsivät lahjoillaan sinun suosiotasi. Ylen ihana on kuninkaan tytär sisäkammiossa, kultakudosta on hänen pukunsa. Kirjailluissa vaatteissa hänet saatetaan kuninkaan tykö. Neitsyet seuraavat häntä, hänen ystävättärensä tuodaan sinun tykösi. Ilolla ja riemulla heitä saatetaan, he astuvat kuninkaan palatsiin. Sinun poikasi tulkoot sinun isiesi sijaan; aseta heidät ruhtinaiksi kaikkeen maahan. Minä teen sinun nimesi kuuluksi suvusta sukuun; sentähden kansat sinua ylistävät aina ja iankaikkisesti.

Psalmi 45

5. Yhteiselämä: TUHATVUOTISEN VALTAKUNNAN HALLITUS

Häissä kaikki se, mitä me olemme omistaneet Kristuksessa uskon kautta, muuttuu näkemiseksi. Yhteiselämä alkaa. Kristus ja hänen vaimonsa tulevat takaisin maan päälle juhlavieraitten joukkoon:

Kun Kristus, meidän elämämme, ilmestyy, silloin tekin hänen kanssaan ilmestytte kirkkaudessa. (Kol 3:4).

Tuhatvuotisen valtakunnan aikana Kristus on maan päällä kansansa keskuudessa. Ne, jotka vihollisen hallitessa luopuivat kaikesta ja seurasivat silloin Jeesusta, tulevat hallitsemaan hänen kanssaan. Hävityksen jäljet korjataan ja maasta tulee kuin Jumalan paratiisi ennen syntiinlankeemusta. Tässä vaiheessa luopuminen on takana, paligenesia eli "se uudestisyntyminen" on käsillä, ja iankaikkinen elämä edessä:

Silloin Pietari vastasi ja sanoi hänelle: "Katso, me olemme luopuneet kaikesta ja seuranneet sinua; mitä me siitä saamme?" Niin Jeesus sanoi heille: "Totisesti minä sanon teille: siinä uudestisyntymisessä, jolloin Ihmisen Poika istuu kirkkautensa valtaistuimella, saatte tekin, jotka olette minua seuranneet, istua kahdellatoista valtaistuimella ja tuomita Israelin kahtatoista sukukuntaa. Ja jokainen, joka on luopunut taloista tai veljistä tai sisarista tai isästä tai äidistä tai lapsista tai pelloista minun nimeni tähden, on saava monin verroin takaisin ja perivä iankaikkisen elämän. Mutta monet ensimmäiset tulevat viimeisiksi, ja monet viimeiset ensimmäisiksi." (Kts. Mt 19:27-30).

6. Kansojen tuomio: SIIHEN TILAISUUTEEN MEITÄ EI OLE EDES KUTSUTTU

Tuhatvuotisen valtakunnan lopulla Saatana päästetään vielä hetkeksi vapaaksi, ja hän viettelee Kristuksen hallinnon alla ollutta kansaa kapinaan. Kapina kukistetaan, ja kansat, sekä elävät että kuolleet, kootaan Suuren Valkean Tuomioistuimen eteen viimeiselle tuomiolle. Karitsan vaimo ei luonnollisestikaan ole tuomittavien joukossa:

Autuas ja pyhä on se, jolla on osa ensimmäisessä ylösnousemuksessa; heihin ei toisella kuolemalla ole valtaa, vaan he tulevat olemaan Jumalan ja Kristuksen pappeja ja hallitsevat hänen kanssaan ne tuhannen vuotta. (Ilm 20:6).

 

7. Ikuisuus: ELÄMÄ JUMALAN YHTEYDESSÄ

Kun synnin muistokin on pyyhitty pois, Kristus luo uudeksi kaikki. Uusi Jerusalem, joka on sama kuin "Kristuksen morsian, Karitsan vaimo", laskeutuu alas taivaasta:

Ja tuli yksi niistä seitsemästä enkelistä, joilla oli ne seitsemän maljaa täynnä seitsemää viimeistä vitsausta, ja puhui minun kanssani sanoen: "Tule tänne, minä näytän sinulle morsiamen, Karitsan vaimon". Ja hän vei minut hengessä suurelle ja korkealle vuorelle ja näytti minulle pyhän kaupungin, Jerusalemin, joka laskeutui alas taivaasta Jumalan tyköä, ja siinä oli Jumalan kirkkaus; sen hohto oli kaikkein kalleimman kiven kaltainen, niinkuin kristallinkirkas jaspis-kivi; siinä oli suuri ja korkea muuri, jossa oli kaksitoista porttia ja porteilla kaksitoista enkeliä, ja niihin oli kirjoitettu nimiä, ja ne ovat Israelin lasten kahdentoista sukukunnan nimet; idässä kolme porttia ja pohjoisessa kolme porttia ja etelässä kolme porttia ja lännessä kolme porttia. Ja kaupungin muurilla oli kaksitoista perustusta, ja niissä Karitsan kahdentoista apostolin kaksitoista nimeä. Ja sillä, joka minulle puhui, oli mittasauvana kultainen ruoko, mitatakseen kaupungin ja sen portit ja sen muurin. Ja kaupunki oli neliskulmainen, ja sen pituus oli yhtä suuri kuin sen leveys. Ja hän mittasi sillä ruovolla kaupungin: se oli kaksitoista tuhatta vakomittaa. Sen pituus ja leveys ja korkeus olivat yhtä suuret. Ja hän mittasi sen muurin: se oli sata neljäkymmentä neljä kyynärää, ihmismitan mukaan, joka on enkelin mitta. Ja sen muuri oli rakennettu jaspiksesta, ja kaupunki oli puhdasta kultaa, puhtaan lasin kaltaista. Ja kaupungin muurin perustukset olivat kaunistetut kaikkinaisilla kalleilla kivillä; ensimmäinen perustus oli jaspis, toinen safiiri, kolmas kalkedon, neljäs smaragdi, viides sardonyks, kuudes sardion, seitsemäs krysoliitti, kahdeksas berylli, yhdeksäs topaasi, kymmenes krysoprasi, yhdestoista hyasintti, kahdestoista ametisti. Ja ne kaksitoista porttia olivat kaksitoista helmeä; kukin portti oli yhdestä helmestä; ja kaupungin katu oli puhdasta kultaa, ikäänkuin läpikuultavaa lasia. Mutta temppeliä minä en siinä nähnyt; sillä Herra Jumala, Kaikkivaltias, on sen temppeli, ja Karitsa. Eikä kaupunki tarvitse valoksensa aurinkoa eikä kuuta; sillä Jumalan kirkkaus valaisee sen, ja sen lamppu on Karitsa. Ja kansat tulevat vaeltamaan sen valkeudessa, ja maan kuninkaat vievät sinne kunniansa. Eikä sen portteja suljeta päivällä, ja yötä ei siellä ole, ja sinne viedään kansojen kunnia ja kalleudet. Eikä sinne ole pääsevä mitään epäpyhää eikä ketään kauhistusten tekijää eikä valhettelijaa, vaan ainoastaan ne, jotka ovat kirjoitetut Karitsan elämänkirjaan. (Ilm 21:9-27)

Taivaallinen Jerusalem, Siion eli Kristuksen morsian on Tulevan maailmanajan pääkaupunki. Se muistuttaa sitä Jumalan puutarhaa, joka oli Eedenissä, mutta hyvän ja pahan tiedon puuta siellä ei näy:


Ja hän näytti minulle elämän veden virran, joka kirkkaana kuin kristalli juoksi Jumalan ja Karitsan valtaistuimesta. Keskellä sen katua ja virran molemmilla puolilla oli elämän puu, joka kantoi kahdettoista hedelmät, antaen joka kuukausi hedelmänsä, ja puun lehdet ovat kansojen tervehtymiseksi. Eikä mitään kirousta ole enää oleva. Ja Jumalan ja Karitsan valtaistuin on siellä oleva, ja hänen palvelijansa palvelevat häntä ja näkevät hänen kasvonsa, ja hänen nimensä on heidän otsissansa.
Eikä yötä ole enää oleva, eivätkä he tarvitse lampun valoa eikä auringon valoa, sillä Herra Jumala on valaiseva heitä, ja he hallitsevat aina ja iankaikkisesti. (Ilm 22:1-5).

Luvatun maan asukkaat ovat tulleet perille Jumalan luo:

Totisesti, vanhurskaat saavat kiittää sinun nimeäsi, ja oikeamieliset saavat asua sinun kasvojesi edessä. (Ps 140:14).

Takaisin Osmon kotisivulle