Joh 13:22

Kavaltaja uskovien joukossa

Uskonnolliset johtajat olivat määränneet, että Jeesuksen olinpaikka oli ilmoitettava heille. Petturi löytyi omasta, pienestä 12 miehen joukosta, joka oli kokoontunut Jerusalemiin syömään yhteistä juhla-ateriaa, pääsiäislammasta:

13:21 Tämän sanottuaan Jeesus tuli järkytetyksi hengessään ja todisti ja sanoi: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: yksi teistä on minut kavaltava".
13:22 Niin
opetuslapset katsoivat toisiinsa epätietoisina, kenestä hän puhui.
13:23 Ja eräs hänen opetuslapsistaan, se, jota Jeesus rakasti, lepäsi aterioitaessa Jeesuksen syliä vasten.
13:24 Simon Pietari nyökäytti hänelle päätään ja sanoi hänelle: "Sano, kuka se on, josta hän puhuu".
13:25 Niin tämä, nojautuen Jeesuksen rintaa vasten, sanoi hänelle: "Herra, kuka se on?"
13:26 Jeesus vastasi:
"Se on se, jolle minä kastan ja annan tämän palan". Niin hän otti palan, kastoi sen ja antoi Juudaalle, Simon Iskariotin pojalle.
13:27 Ja silloin, sen palan jälkeen, meni häneen saatana. Niin Jeesus sanoi hänelle:
"Minkä teet, se tee pian".

Jeesus oli itse valinnut lähipiirinsä 12 miestä, joten Juudaksen kuuluminen joukkoon ei ollut mikään tavallinen agenttitarina. Jeesus kyllä tiesi Juudaksen tehtävän jo hänet valitessaan ja ehtoollisaterialla hän sen osoitti muillekin. Kun vastustaja sitten menee Juudakseen, Jeesus jopa käskee saatanaa toimimaan nopeasti.

Jeesuksen 11 muuta seuraajaa eivät vielä pystyneet ymmärtämään tapahtumain hengellistä taustaa. He saivat siihen edellytykset Pyhän Hengen kautta muutamia viikkoja myöhemmin. Mutta toistaiseksi he olivat itsekin vielä vaaravyöhykkeessä. Kun Jeesus pidätettiin, opetuslapset pakenivat. Urheimmin Jeesuksen kannoilla sinnitteli Simon Pietari. Kuin epätoivoisen rakkauden ajamana hän seurasi Jeesusta ylipappien palatsin pihalle, mutta omaa nahkaansa varjellakseen hänkin sortui hätävalheeseen ja kielsi Jeesuksen.

Kun Jeesus kolme päivää kuolemansa jälkeen ryhtyi kokoamaan laumaansa, oli Pietari eräs ensimmäisistä, jolle ylösnoussut Jeesus ilmestyi. Juudas menetteli loppuun asti tyhmästi. Hän kyllä katui, mutta ei katuvana mennyt Jeesuksen eteen, vaan toimeksiantajansa luo. Ja mitä luulette fariseusten sanoneen Juudakselle? Sitten Juudas hirttäytyi, koska hän ei uskonut Jeesuksen antavan hänelle anteeksi. Olisi kannattanut ainakin kysyä.

Juudaksen tapausta on käytetty perusteluna väitteelle, ettei täällä maailmassa mitään täydellistä ole. Kannattaa kuitenkin huomata, että Juudas ei päässyt Jeesuksen asettamalle muistoaterialle asti.

Takaisin sivulle ALLILOUS